Povratak

Tumori (neoplazije) i Lipomi u ptica / Simptomi koji upućuju na bolest

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek


P:
Imam ženku rozele već 8 godina. Unazad nekoliko mjeseci pojavila se izraslina na trbuhu, koja je sada dostigla veličinu golubljeg jajeta. Pretpostavljam da joj to smeta jer se dešavalo da izraslinu grize i izazove infekciju (nosili smo je kod veterinara). Prvi put se to smirilo, ali se ponovilo prije nekoliko dana.  Od prije dva dana primjećujem da ptica nema probavu, jer je kavez čist, mnogo spava i ima našušureno perje. Mislim da je zbog te izrasline došlo do nekog začepljenja. Ima li pomoći, da li ptica pati i hoće li to još dugo trajati, ako je neizlječivo? Hvala. Edina

O:
Papige u većini slučajeva, nažalost, pokazuju simptome bolesti kada je bolest već uznapredovala. Općenito rečeno, glavni pokazatelji bolesnog stanja kod ptica su napuhnutost perja (našušurenost), nadutost, snuždenost, odbijanje hrane i vode. Opširnije o učestalim uzrocima bolesti  i vidljivim simptomima kod papiga možete pročitati u prijašnjim odgovorima Naglo uginuće nimfe i usamljena rozela, Sumnja na bolesno stanje ptice važnost precizne dijagnoze i prikladnog liječenja. Tumori (neoplazije )  se učestalije pojavljuju kod  kućnih papiga, nego onih u prirodi , a  često se pojavljuju  pod kožom i  u  potkožju.



Lipomi su čest oblik benignog neoplastičnog bujanja masnog tkiva u tigrica. Susreću se na potkožju prsišta i trbuha. Češći su u pretilih papiga jer prekomjerna hranidba ugljikohidratima (zob, barovi..) pridonosi nastanku lipoma. Papigice otežano lete, a veliki lipomi skloni su ozlijeđivanju. Više o tumorima kod papiga možete pročitati u prijašnjem odgovoru Tumori u papige. Ovisno o vrsti tumora i njegovom djelovanju na okolne organe , prognoza može dobra ili loša.
Za utvrđivanje vrste tumora, tj . uzroka nastale otekline, potrebno je napraviti detaljnje pretrage, kao što su RTG abdomena, biopsija tkiva i dr.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr