Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam jednu papigicu tigricu i zove se Feli. Živi sama u kavezu bez drugih papagaja i društva. Sa njom provodim većinu vremena (osim kada sam u školi). Ali to vrijeme uglavnom provodim učeći ili radeći na računaru, ali uvijek zviždući, dok ona odgovara na zvižduke i igra se na mojoj glavi. Osećam se kao da joj ne poklanjam dovoljno pažnje. Možete li da mi kažete neke načine igre koji ne uključuju druge papagaje (koji ne dolaze u obzir jer su svi moji ukućani alergični) i igračke (prema kojima je nepovjerljiva). Još moram da napomenem da je navikla da grize, što radi često i spretno. Jako je volim, ne želim da se osjeća zapušteno i da se dosađjuje. Sara 

O: Papiga mora steći povjerenje prema svom vlasniku, a za to je potrebno vrijeme, strpljenje i trening.

Kad se približavate krletci (po povratku iz škole ili izlaska) javite se svome ljubimcu jednom određenom riječi koju ćete ponavljati više puta i brzo (na primjer: Zdravo ili Bok), nakon ponavljanja te riječi izgovara se ime papigice. Nakon određenog vremena treniranja, ptica će steći povjerenje u Vas, polako stavite ruku u krletku i pokušajte ju dotaknuti. Ako papiga pokazuje strah i paniku, trening se nastvalja do daljneg. Cilj ovog treninga je da papiga sama svojevoljno dođe na prste Vaše ruke, tada počinje učenje govora, odnosno jedna do dvije riječi. Kod mladih papiga rezultat se vidi i čuje nakon tri tjedna. Vlasnik mora govoriti glasno, jasno i sporije, ponavljati vježbe više puta tokom dana, a najbolje se uči u večernjim satima. Riječi koje započinju slovima "p, t, k" ptice lako i brzo zapamte.

Papigici treba pružiti što više pažnje kada ste u mogućnosti, ne postoje posebne "igrice". Pticu treba tokom dana puštati van iz krletke po par sati i ponuditi joj razne igračke poput zrcala, ljuljački i slično, koje se drže unutar krletke.

OZNAKE: