Povratak

Udomljena nimfa nekontrolirano čupa perje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 


P:
Udomila sam nimfu od jedne gospode staru 7 god. Nimfa nije socijalizirana i jako se plasi ruke, živjela je u zamračenoj prostoriji "da ne viče", kada je došla svo perje ispod krila je bilo počupano i na unutrašnjoj strani krila na vrhovima su bile rane, sad je perje donekle naraslo ali na unutrašnjosti krila na vrhovima su ostale kraste i ona svaki put kad poleti ozljedi krila i curi joj krv, neznam je li to zbog mahanja krilima ili se lupi u nešto s obzirom da ona baš i ne može letjeti. Hoće li ona moći ikad više letjeti i da li će te rane zacijeliti? Trebam li je zatvoriti da ne leti više dok to ne zaraste? Kod mene je već 6 mjeseci i kraste nikako ne prolaze. Hvala. Ivana

O: Kao što ste naveli, Vaša nimfa je prije držana u vrlo lošim uvjetima. Nedostatak perja i rane ukazuju da si je nimfa sama čupala perje, a pri tome napravila rane. Kod papiga je uobičajeno da si počnu čupati perje kad su često same, na izoliranom mjestu,  pod stresom ili u potpunosti zanemarene.  Nešto više o tome možete pročitati u prijašnjem odgovoru Nimfa  čupa perje / Mitarenje Te rane nisu liječene pa su vjerojatno inficirane uvjetnim bakterijama ( streptokoki ili stafilokoki ). Preporučila bih vam terapiju sa antibiotikom koji se stavlja u vodu barem 2 tjedna.


Osim toga, rane se može sprejati s antibiotskim sprejem, a prije toga ih treba očistiti sa antiseptikom. Kao potpornu terapiju u vodu davati vitaminsko- mineralne kapi sa važnim aminokiselinama prilagođene pticama,  kao što su od Oropharme" Muta-vit" , JBL " Papageno ", Sera "Vitamin plus " i slični preparati. Za zdravu kožu , a time i kvalitetno perje važni su vitamini B kompleksa i biotin, ali i aminokiseline - lizin, niacin, metionin, izoleucin i dr. Bilo bi dobro da se ptica ne stresira dodatno pa je bolje da bude u kavezu i da bude kvalitetno hranjena. Osim sjemenki, preporučljivo je davati voće i povrće te biljke. Nadam se da će vam ove informacije koristiti i da će Vaša ptica biti bolje nakon terapije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr