Povratak

Uspješno parenje nimfi / Prehrana nimfi i dodaci u vrijeme razmnožavanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Svačićeva 61, Osijek

P: Na poklon sam dobio par nimfi i rekli su mi da na kavez okačim gnijezdo. I ja tako učinio i sad - sve sami problemi! Nimfe imaju mlade koje trenutno othranjuju, ali roditelji pomahnitalo jedu sipinu kost, mogu reći, jednu tjedno, što to znači? I rekli su mi da kupim "jajčanu mješavinu" i time hranim roditelje plus sjeme. Mene zanima, da li roditeljima treba kakvih vitamina jer tako ludo jedu sipinu kost? I pročitao sam nešto o aminokiselinama i vitaminima, da li šta od toga treba dodavati u jajčanu smjesu sad kad hrane mlade i koji bi to bili? Hvala.

O: Uspješno parenje nimfi  rijetko  kada  predstavlja problem, uz uvjet da je krletka

dugačka barem metar. Prikladno gnijezdo izgleda kao drvena kutija, na čijem dnu je izdubljena ovalna udubina u koju se može staviti malo sitnih strugotina. Kutija za gnijezdo treba imati dimenzije 25 x 25 x 25 cm. 

Ženka snese svaki 2. dan po jedno jaje, a snese ih obično 4-6, a ponekad i 9 jaja. Mladi se izlegu nakon 19- 21 dan, a na njima sjede oba roditelja naizmjence. Roditelji ih hrane kroz prvih 4-5 tjedana i onda napuštaju gnijezdo.

Nimfe se ne smiju reproducirati u prvoj godini života, a niti ih se preporuča previše reprodukcijski slabiti jer su one, ipak, osjetljive ptice. Može se dopustiti do 3 uzastopna legla, a nakon toga se preporuča petomjesečni odmor uz jajčanu prehranu.

Normalna prehrana nimfi se temelji na sjemenkama suncokreta te smjesi svijetlice i prosa, uz vrlo mali dodatak zobi i konoplje. To su tvz. mješavine sjemenki za srednje papige. Međutim, dobro i preporučljivo je davati im svježe povrće, trave, voće i kekse.

Od voća smiju jesti sljedeće: ananas, banane, borovnice, breskvu,dinje, grožđe, jabuke, jagode, kruške, kupine, klementine, kivi, lubenica, limun, maline, mandarine, marelice, mango, nektarine, naranče, ribizle, smokve, šljive, trešnje, višnje, ali bez koštica.

Od povrća smiju jesti: blitvu, brokule, celer, grašak (kuhani), kukuruz, krastavac, mrkvu, patlidžan, papriku, salatu, radić, špinat. Može im se dati i maslačak u cvijetu i listovima te začinsko bilje - peršin, bosiljak.

Svo voće i povrće koje im dajete mora biti dobro oprano, prosušeno i svježe.

Ipak, takav režim prehrane postaje nedovoljan u vrijeme reprodukcije. Ako se želi postići dobar razvoj mladih, potrebno je prije toga naviknuti roditelje na uzimanje i jajčane mješavine. Uzgajivači obično miješaju kuhana jaja, Petit Beurre kekse, ribanu mrkvu, a u trgovinama Pet centra možete pronaći Orlux Forti patee i Frutti patee te Padovan Ovomix. Forti patee  je meka hrana od jaja, uz dodatak  meda, a u Frutti patee je dodano i voće. Oba proizvoda su odličan poticaj za vrijeme rasta mladih ptića. U tu mješavinu su dodane i 2 esencijalne aminokiseline, lizin i metionin.

U tom razdoblju treba povećati i količinu suncokreta, koji se u normalnim uvjetima daje u malim količinama, jer kućne nimfe nemaju veliku potrebu za energijom pa se mogu i dosta udebljati.

Sipina kost i kamen s mineralima su obavezni, a posebno u vrijeme parenja, leženja jaja i othrane mladih.

Od preparata koji sadrže vitamine i minerale te važne aminokiseline u ponudi imamo Hagen Prime, JBL Otvitol, Beaphar Vinka, Oropharma Omni-vit i Sera Vitamin plus V.

To što odrasli pojedu jednu sipinu kost nije ništa alarmantno ni neobično jer očito imaju povećanu potrebu za mineralima.

Nadam se da će Vam ove informacije biti korisne.