Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Da li je istina da su žakoi ptice dosta osjetljive na bolesti?
Boris

O: Bez obzira na vrstu ljubimca, sve životinje koje se drže unutar kuće ili stana, a ne vodi se o njima pravilna i svakodnevna briga, sklonije su oboljenjima.

Ako se vlasnik sa ljubavlju brine o svojoj životinjici, ne mora (ili ne može) joj osigurati "zlatni kavez i ptičje mlijeko", omogućio je ljubimcu dug i zdrav život na obostranu radost.

Osnovno kod vođenja brige o papigama je pravilan smještaj, prikladna veličina krletke, dnevno osigurano sunčevo svijetlo, prečke pravilnog promjera, pristupačne posudice za vodu i hranu, dnevno igranje i učenje s vlasnikom, krletka na mjestu u stanu koji osigurava papigi da što više tokom dana promatra aktivnosti ukućana, čime se smanjuje dosada ili glavni uzrok oboljenja pernatih papiga. posebno velikih vrsta poput žakoa. Posljedica dosade je čupkanje perja i promijenjeno ponašanje (kričanje, uništavanje krletke, napadanje ukućana i slično).

Krletku s pticom treba tokom toplijih sezona držati van stana na terasi i u vrtu, da bi se osigurala normalna fiziologija vitamina D i minerala kalcija. Manjak ova dva elementa kod žakoa dovodi do većih zdravstvenih problema, kao što je slabljenje imuniteta, slabost u nogama, nepravilan rast kljuna, nepravilan spolni razvoj, nešenje jaja meke ljuske...  Ako se krletka smjesti unutar stana blizu prozora ili staklenih vrata, ne osigurava se dovoljna sinteza navedenih elemenata jer staklo inhibira UVA i UVB spektar sunčevog svijetla.

Jedno od mogućih oboljenja je i bolest jetre, koja se sporo razvija, a pri čemu se normalno tkivo jetre zamjenjuje masnim nefunkcionalnim tkivom. Kod ove bolesti, uzrokovane hranjem ljudskom hranom, više oboljevaju ženke žakoa. Vidljiva je povećana jetra, javlja se otežano disanje, proljev zelene boje, perje je loše kvalitete i boje (pocrveni), koža suha, javlja se jaki svrbež, prekomjerni rast kljuna, krvarenja, premećena ravnoteža CNS-a.

Ova vrsta, kao i ostale veće papige, intezivno se veže uz jednu osobu te odlazak iste na duži period vrlo često uzrokuje promijenjeno ponašanje žakoa, počinje čupkanje perja koje je vrlo teško zaustaviti. Ako vlasnik provodi pravilnu ishranu (korištenje smjesa sjemenja i voća za velike papige, mineralni kamen postavljen unutar krletke, davanje sezonskog voća, vitamminskih pripravaka u vodu za piće kod promjene sezona), dovoljno zanimacije i igračaka unutar i van krletke, ne mora se bojati oboljenja svog pernatog ljubimca.

OZNAKE: