Povratak

Vitamini i minerali važni za zdravlje ptica i u periodu mitarenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Gabrijela Gaurina 2018


Odgovara:
Gabrijela Gaurina, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: U vrijeme mitarenja grdelina, koje vitamine davati u vodu? Također koji se vitamini mogu davati u svakodnevnoj ishrani istih? Darko

O: Pticama, pa tako i grdelinima, u vrijeme mitarenja  prije svega treba pojačati doziranje vitamina uopće, a možda najbitniji vitamin od svih je A vitamin ili Retinol. Osim što  je bitan za obnovu kože i zdrav izgled perja, on ujedno pojačava pigmentaciju i daje jasnije tonove žute, narančaste, crvene i plave. Važno je što više ovoga vitamina davati u prirodnom obliku jer previše sintetskog može biti toksično. Namirnice koje su bogate retinolom su marelica, mrkva, crvena slatka paprika, brokulice i sl.

Sljedeći vitamin za  zdravo i lijepo perje je D3 ili kalciferol. Da bi se mogao iskoristiti  u tijelu ptice potrebna je sunčeva svjetlost idovoljno kalcija, stoga barem 30 minuta svaki dan neka ptičice budu obasjane sunčevim svjetlom. Naravno, pazeći pritom da nije prejako.

Vitamin C također je neophodan, posebno u slučajevima neobičnog ponašanja ptica kao što je čupanje perja, žvakanje krajeva perja ili nasilno i nervozno ponašanje. Izvor C vitamina je svježe voće, posebno kivi i bobice te svježa salata.

Vitamini iz B skupine normalno se sintetiziraju u zdravim crijevima ptice. Na nedostatak B vitamina, posebice riboflavina ili B1 vitamina upućuje loše stanje kože i žućkasta  pigmentacija. Količinu ovog vitamina možete pojačati dodavajući tvrdo kuhano, naribano jaje u ishranu ili u obliku gotove zapakirane jajčane hrane.

Od minerala najbitniji su kalcij i jod.

U trgovinama Pet centra možete pronaći gotove dodatke prehrani ptica u malim vrećicama gdje je već izbalansiran nivo vitamina i minerala za posebna stanja ptica, među kojima je i mitarenje, npr. Vitakraftove i Trixie proizvode. Oni se dodaju u uobičajenu mješavinu sjemenja koje ptice jedu. Tu također imate i posebne mineralne soli kao dodatak prehrani kod mitarenja  te kamen za kljucanje s dodatkom algi i minerala. Vitaminsko-mineralne dodatke možete koristiti i u ostalom periodu godine, a ne samo u vrijeme mitarenja. Vitakraft Aqua Drink je voda  za ptice koja je obogaćena jodom i mineralima te je ptice piju  mjesto obične vode te također, kao izvor vitamina možete dodavati vitaminske kapi  koje se dodaju vodi za piće u propisanoj dozi, kao npr. Versele Laga kapi ili Vitakraft vitaminske kapi. Uz to, povremeno možete dodavati i kapi  za poboljšanje i uravnoteženje probave, npr. Diafarm Digest Balance, u propisanoj dozi.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr