Povratak

Vrabac kao kućni ljubimac / Gdje pustiti vrapca u prirodu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1
:
.,

Odgovara: mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med., Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 


P:
Imamo mužjaka vrapca starog oko 8 mjeseci, pronašli smo ga na cesti kad je bio star 10tak dana te smo ga uspješno othranili i sad je velik, zdrav te bismo ga pustili u prirodu. Koji je najpametniji način da to učinimo? Razmišljala sam da ga ostavimo u Zoo vrtu jer tamo ima dostupnu hranu, vodu i zaklon. Da li će imati problema s asimilacijom među ostale vrapce? Imam ružno iskustvo s puštanjem ručno othranjene vrane natrag u prirodu, gdje su je napadale lokalne vrane čim bi je vidjele. Bojim se da se naš mali vrabac neće snaći, a jako smo ga zavoljeli i ne bismo voljeli da mu se nešto dogodi. Da li da ga možda ipak ostavimo kao kućnog ljubimca, iako mu fali ptičje društvo (stalno gleda druge ptičice kroz prozor)? Hvala. Dubravka

O:
Vrapci su ptice koje žive u jatima i zasigurno Vam je teško gledati Vašeg ljubimca kako promatra druge ptice. Osim ove očekivane potrebe da se pridruži jedinkama iste vrste vrlo je upitna njegova sposobnost prilagodbe na vanjske uvjete. Vanjske temperature kolebaju znatno, noću je hladno, a dani su vjetroviti. Ptica navikla na ujednačene temperature i mikroklimatske uvjete svakako je nespremna za takve promjene.


Osim toga upitna je i njegova kondicija, odnosno njegove letačke sposobnosti. Osobno mislim da je vrlo rizično pustiti ovako othranjenu ptičicu na slobodu.
Vaša zamisao da kontaktirate stručnjake u Zoo vrtu je odlično rješenje jer su njihova iskustva s divljim pticama sigurno najbolje smjernice koje će Vam pomoći pri donošenju konačne odluke. Iako ćete odluku donijeti sami, vjerujem da je život spašenog vrapčića ispunjen i da ptica uživa u Vašoj pažnji i ljubavi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr