Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam 18 godina staru nimfu kojoj su od ljeta počele da se stvaraju izrasline na kljunu. Prvo se pojavila izraslina u vidu bradavice na spoju kljuna i glave, tj. na završetku otvora kljuna. Sada se i donji dio kljuna sa druge strane deformisao i raste u voodoravnom smjeru. Oklijevala sam da ga vodim kod veterinara jer sam se bojala nekog sječenja ili hirurškog zahvata koje možda on ne bi lako podnio s obzirom na godine. Mislim da se ne radi o nedostatku vitamina ili kalcijuma jer mu ih oduvijek dajemo i u svježem i prerađenom obliku (kupovne preparate). Isto tako mu dajemo i kost od sipe i redovno ga iznosimo na svjež vazduh. Molim Vas pomozite. Šta da radim? Unaprijed zahvalna, Kristina

O: Odlazak veterinaru će biti poželjan zbog korekcije, pretpostavljam prema Vašem opisu, pokljunice koja ima zadebljanja te je nepravilnog rasta i izgleda.

Izbočine mogu zatvoriti nosne otvore i otežati disanje ptice. Uzrok ovakvog izgleda mogu biti šugarci ili nametnici unutar kože (Knemidokoptes), tumorozna oboljenja reproduktivnih organa (posebno kod muških ptica) kada se primjećuje i povećan abdomen.

Također, nepravilan izgled pokljunice nalazi se i kod ptica slabe kondicije te kod starijih ptica, kada pokljunica poprima smeđu boju i hipetrofirana je.

Prema uzroku određuje se i način liječenja, a do tada nastojte osigurati što čišće uvjete prostora u kojem obitava nimfa (čišćenje krletke vrućom vodom), temperaturu okoline 22-24 stupnjeva C, dodavati vitamine (A, C, B), ne iznositi pticu van kuće zbog moguće prehlade (neprohodnost nosnih otvora), davati ribanu mrkvu i jabuku, očišćenu naranču, ptica se mora odmarati što dulje (prekrivanje krletke predvečer do jutarnjih sati) te zatražiti mišljenje veterinara nakon pregleda ptice.

OZNAKE: