Povratak

Žako (Afrička siva papiga) i crvenilo očiju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Svačićeva 61, Osijek

P: Posjedujem žakoa starog 9 mjeseci i zacrvenilo mu se oko. Kao da se upalilo, ali samo u okolnom dijelu je žarko crveno, dok je ostatak crvenkasto žuti. Što mi je raditi? On ima apetit, stolica mu je u redu, pije normalno, samo mi se malo umirio. Normalno vidi na to oko. Što mi je raditi da mu maknem to crvenilo?
Mario

O: Žako ili  engl. African Grey Parrot (Afrička siva papiga) je jedna od najpoznatijih papiga i spada u velike papige. Prepoznatiljivi su po sivoj boji s crvenim repom. Kao što im i ime govori, potječu iz Afrike, točnije iz središnjeg dijela Afrike.

Dosta su bučni. Imaju inteligenciju djeteta od 2 godine i potrebe djeteta od 4 godine. Sposobni su naučiti i do 800 riječi i lako trgaju stvari zahvaljujući jakom kljunu.

Mlade ptice imaju crne oči, koje oko 6. mjeseca starosti počinju poprimati svjetliju boju. Do navršene prve godine života oči su svijetlo sive. Oko 1,5 do 2 godine starosti oči postaju boje svijetle slame te konačno oko 3-4 godine postaju svijetlo žute.

Sazrijevaju s oko 4-5 godine starosti. Poznati su kao najbolji govornici među papigama, kako po broju riječi tako i po njihovom razumijevanju, upotrebi i komunikaciji.

Kod ptica, pa tako i papagaja, važno je obratiti pažnju na svaku promjenu na tijelu te promjenu ponašanja. Ptice dugo pokušavaju izgledati normalno, znači zadržavaju apetit te uzimanje vode, ali promjena na očima ukazuje da je  nastao neki upalni proces.

Zacrvenjene oči, vrlo često samo jedno oko, koje je i oteklo, može često ukazivati na respiratorne probleme, ali većinom na upalu sluznice oka.

Upala konjuktiva i/ili rožnice obično nastaje pod utjecajem vanjskih čimbenika, propuh je najčešći uzročnik. Pod utjecajem vanjskih faktora nastaje serozni konjuktivitis, koji se može dodatno zakomplicirati sekundarnom infekcijom bakterijama pa može nastati i gnojni konjuktivitis. Sekundarne bakterijske infekcije obično nastaju kad ptica trlja oko o prečke ili češka nogom.

Stoga Vam preporučam da pticu odvedete na pregled u specijaliziranu veterinarsku ambulantu, kako bi se poduzelo  pravovremeno liječenje i kako ne bi došlo do komplikacija.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr