Povratak

Začepljena nosnica i promjena ponašanje tigrice - iscjedak iz sinusa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Molim za pomoć. Srećko je vesela i razigrana tigrica. Nedavno je počeo kao da kija, ponekad ispušta takve zvuke kada se zadavi hranom... međutim, tog jutra sam video žutu mrlju na njegovoj beloj ćubici, i zapušenu jednu nozdrvu. Držao je stalno glavu u krilu, nije jeo niti pio vodu. Davao sam mu Embecin mast, jurio ga hranom, prskao ga toplom vodom kako bi se raskvasio čep na nosu, i nekako mu je bilo bolje. Bio je ok par dana iako mu je fleka na ćubici ostala, i ponovo mu se je zapušila ista nozdrva,i opet je svako malo ćutljiv, vidi se da mu je teško. Prilažem slike... Molim za savet, šta da dam svojoj ptičici, kako da mu pomognem? Unapred hvala! Milan

O: Vrlo vjerojatno je začepljena nosnica posljedica slijevanja gušćeg sekreta iz sinusa. Dobro ste postupili što ste sekret razmakanjem uklonili jer ste ptici olakšali disanje otvorivši joj dišne puteve.


Sekret iz sinusa može biti proziran i rijedak, što je najčešće posljedica blažih iritacija kao što je propuh ili

značajnija promjena dnevnih temperatura. Gušći iscjedak žute ili zelenkaste boje ukazuje na bakterijsku infekciju i u pravilu zahtijeva antibiotsku terapiju. Ptičici je potrebno u hranu ili vodu dodati multivitaminski dodatak, a okolinu nosa držati čistom i uklanjati sasušene čepove.

Dok postoji problem sa začepljenim nosnicama, ptičicu ne treba puštati da leti, a isto tako je ne izlagati stresnim situacijama jer naoko mali problem s dišnim putem može izazvati ozbiljne tegobe s disanjem te posljedično preopterećenje krvožilnog sustava uz dodatni napor radu srca.

Preporučam Vam da Vašeg Srećka svakako odnesete na veterinarski pregled kako bi se postavila točna dijagnoza i provela ciljana terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr