Povratak

Ženka rozenkolisa neprekidno nese jaja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. med. vet.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam ženku rozenkolisa staru godinu dana. Sama je u kavezu, nema mužjaka. Sa 8 mjeseci je počela da nosi jaja, u martu ove godine. Ležala je na njima nešto manje od mjesec dana, nakon čega sam uklonila jaja. Već u aprilu je opet počela da nosi jaja, ležala je na njima mjesec dana. Dok su jaja bila u kavezu, nije nosila jaja, i misleći da je završila sa nošenjem, da sam i prethodna jaja možda prerano izvadila, pustila sam da jaja ostanu u kavezu do juna, i čim su jaja uklonjena, ona je opet počela da nosi. Ta nova jaja ostavila sam u kavezu do danas, misleći da će jaja u kavezu podstaći prekid nošenja, no ona je danas snijela novo jaje, pored onih starih. Nema gnijezdo u kavezu niti igdje drugo, ne dajem joj žumance da jede, ne dajem joj da cijepa papir da ne bih podstakla nošenje. Skraćujem joj dan pokrivanjem u 18h, ali ne pomaže. Ona je vesela, ima dovoljno vitamina, dajem joj voće, ima sipinu kost u kavezu, grit, kvalitetnu hranu, svakodnevno je puštam iz kaveza. Bojim se da će se njen organizam isuviše iscrpiti od nošenja i da će uginuti. Molim Vas za pomoć. Unaprijed hvala, Irena

O: Kontinuirano nošenje jaja zna biti zaista iscrpljujuće i stresno iskustvo za pticu.

U uvjetima naših domova, gdje su temperatura i ostali okolišni čimbenici konstantni, ovaj problem nije rijetka pojava. Posebice je važan i stoga što ukoliko hrana koju uzma ptica nije izbalansirana i nema odgovarajući vitaminsko mineralni sastav ptica može imati ozbiljnih zdravstvenih problema od malnutricije, deficijencija kalcija, osteoporoze do bolesti koje ju mogu koštati i života. Stoga je ovaj problem o kojem nam pišete ozbiljan.

Ženka rozenkolisa će nositi jaja ako su zadovoljeni glavni uvijeti, a to su:

• spolna zrelost ptice,
• dovoljna količina svijetlosti (duljina dana, pa je stoga okidač za nesenje dulji ljetni dan),
• konstantna temperatura,
• obilje raznovrsne hrane i dovoljne količine pitke svježe vode,
• prisutnost gnijezda u krletki odnosno materijala kojeg ptice koriste za izgradnju gnijezda,
• stimulacija otpuštanja hormona jajnika "češkanjem" ptice u područjima ispod krila te duž leđa,
• prisutnost mužjaka (nije nužan okidač!).

Mijenjanjem ovih parametara u okolišu, trebalo bi pticu destimulirati i spriječiti danje lijeganje jaja.

Dakle, ovo što ste sami već počeli činiti, sve je vrlo dobro – potpuni mrak i tišina prekrivanjem ptice u ranije doba (osiguravanje barem 14h potpunog mira i mraka kroz minimalno 2 tjedna), uklanjanje gnijezda i materijala za gnježđenje, isto tako micanje njenih predmeta od afekcije, igrački kojima se posebno posvećuje, ogledala s kojima čavrlja.

Osim toga, dok je ptica vani na slobodi puštena, probajte ostati s njom u kontaktu, ali ne je maziti previše, pogotovo ne u zonama pod krilima, duž leđa.

Ishrana neka je raznovrsna, ali izbjegavajte žutanjak i mekanu hranu.

Također dobro bi bilo izmjeniti unutrašnjost krletke, promjeniti rutinu ptice, da joj posudice za hranu i vodu promjene mjesta ili prečke i sl., samo da se je "izbaci" iz modula u kojem se ona osjeća udobno.

Nešenja jaja u ptica kontrolira između ostalih i hormon prolaktin, koji ostaje u krvi u visokim nivoima sve dok ptica ne iznese planiranu količinu jaja, znamo da je za rozenkolise to 4-6 jaja u prosjeku. Ukoliko maknemo jaja odmah po nešenju i ne dozvolimo ležanje, zbog prolaktina i genetskog okvira planiranog broja jaja, ženka će ponovno leći jaja. Pa je prema većini autora u stručnoj literaturi najbolje pustiti pticu da iznese 23 dana inkubacije. Prava jaja se mogu jedno po jedno zamijeniti s umjetnim (dostupna za kupnju) ili nečime što ima oblik jaja. Nekim ženkama u međuvremenu dojadi sjediti na jajima pa s vremenom i same odustanu.

Ove opisane promjene u okolišu ptice potrebno je napraviti sve u isto vrijeme, a nikako ne postepeno, kako biste smanjili mogućnost da se ptica adaptira na nove uvjete.

Ukoliko unatoč svemu ptica bude nastavila sa nesenjem, onda je to kronični problem te Vas u tom slučaju kako bi prevenirali danji razvoj bolesti pozivam da se obratite u Ambulantu za ptice i egzotične kućne ljubimce pri Veterinarskom fakultetu u Zagrebu koju vodi Prof.dr.sc. Estella Prukner-Radovčić, dr.med.vet. Njen stručan tim uvijek je spreman pomoć i dati savjete o daljnjem postupanju s pticama. Njihov kontakt telefon je 01/23-90-410.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr