Povratak

Afrički tvor kao kućni ljubimac

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Obožavam afričke tvorove i imam u planu kupiti si jednog, ali ne znam dali da uzmem curu ili dečka i koja je razlika u njima. Osjeti li se njihov smrad?
Unaprijed hvala, Dora

O: Afrički tvor (lat.Mustela putorius furo), pripada porodici Mustelidae (lasice). Vrlo su društvene i inteligentne životinje. Ženke su manje od mužjaka, težine su od 600 - 1100 g, dok mužjaci teže od 1200 - 2100 g. Tijelo mu je duguljasto, nogice su kratke, oči i uši male, a rep dugi. Na svakoj šapici ima 5 prstiju (potrebno im je kratiti nokte).

Prosječna duljina tvora je 40 - 60 cm, a raskošan rep dužine je 12 - 20 cm. Životni vijek im je 6 - 9 godina. Afrički tvor može biti smeđe boje s crnom bojom na repu i nogama, a dolazi i u varijanti albino boje (bijele), koja se javlja zbog nedostatka pigmenta. Kod albino tvorova nedostatak pigmenta javlja se i na šarenici, pa su oči crvene boje.

Tvorovi imaju specifičan miris, koji je produkt izlučevina spolnih žlijezda, analnih žlijezda i žlijezda u koži, koje se nalaze u okolini anusa (čmara). Ovaj miris tvorovi izlučuju da bi obilježili svoj teritorij, a u prirodi nekim vrstama predstavlja i jednu vrstu obrambenog mehanizma. Miris je intezivniji kod mužjaka, a naročito u vrijeme spolnog sazrijevanja. Upravo zbog mirisa, ljudi se rijetko odlučuju za tvora kao kućnog ljubimca. Miris se može ublažiti kupanjem specijalnim šamponima za tvorove, no jedino i dugotrajno rješenje uklanjanja mirisa je kiruški zahvat pri kojem se odstranjuju spolne žlijezde (kastracija) i analne žlijezde, odnosno analne vrećice.

Tvorovi imaju dlaku i podlaku, nemaju znojne žlijezde (ne znoje se), pa su skloni toplotnom udaru (ne ih ostavljati na direktnom sunčevom svjetlu jer je već iznad 27°C za njih pretjerana vrućina, a na 30 - 32°C slijedi toplotni udar).

Vrlo je inteligentan, čist, tih i zaigran kućni ljubimac, voli se maziti i jako je znatiželjan. Veže se za osobu koja se o njemu brine (hrani ga, čisti, igra se s njime, mazi ga). Pokazuje sklonost prema samo jednoj osobi. Tvor spavajući provede 3/4 dana. Voli sakrivati svoj plijen. Za držanje tvora kao kućnog ljubimca potrebno je nabaviti žičani kavez koji ima više etaža. Kavez mora biti prostran, lako održiv, dobro ventiliran, mora imati dovoljno uske rešetke i mora sadržavati pojilicu, keramičku zdjelicu za hranu, posudu za obavljanje nužde i ležaljku (košaricu).

Tvorovi su potpuni mesojedi i nisu sposobni probaviti proteine biljnog porijekla. Nemaju slijepo crijevo, metabolizam im je jako brz i potrebno im je davati hranu 10 puta dnevno. Do 3-4 godine starosti preporučuje se tvorove hraniti najkvalitetnijom hranom za male mačiće (sadrži više masti i proteina). Kada tvorovi navrše 4 godine, potrebno ih je hraniti najkvalitetnijom hranom za odrasle mačke. Svakako se preporučuje da tvorovi jedu dehidriranu hranu zbog higijene zubi i desni, a mekanu hranu (konzerve, paštete, vrećice) je potrebno davati kod odbijanja mladunaca od sise. Posebna su im poslastica kuhano meso bez kostiju, tvrdo kuhana jaja, sir, banane. Ne smije se tvorovima davati hrana za pse, nekvalitetna hrana za mačke, kosti, mlijeko i mliječni proizvodi, slatkiši i hrana bogata ugljikohidratima, sirovo meso i jaja (neutraliziraju biotin-vitamin H), riba i hrana bogata vlakninama (nemaju slijepo crijevo i ne mogu je probaviti).

Tvorove možete kupati jednom mjesečno šamponom za pse, mačke ili tvorove. Potrebno ih je četkati u periodu linjanja jer se lizanjem mogu sakupiti trihobezoari (kuglice od dlake) koji mogu dovesti do opstrukcije.

Da li mužjak ili ženka, u tvorova prvenstveno ovisi o osobnim preferencijama. Ponašanje je jednako u mužjaka i ženki. No kada dođe vrijeme za sterilizaciju ili kastraciju, treba imati na umu da je kastriranje mužjaka financijski povoljnije. Zatim, ako se odlučite za ženku, neizbježna je sterilizacija ukoliko je ne želite pariti jer u suprotnom razvijaju bolest pod nazivom aplastična anemija i ugibaju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr