Povratak

Agresivni tvorić

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam pitanje vezano za tvora. Problem je u tome što ne prestaje gristi pa ne znam kako da postupim s njime, to nije ugriz u igri, već do krvi i tako svakodnevno. Stara je 55 dana.
Hvala, Tomas

O: Svaki mali tvor kroz griženje komunicira s vlasnikom - tvorići grickanjem jedni druge pozivaju na igru i Vaša je ruka, za njega, partner za igru. Tako se i ponašajte, samo mu laganim hvatanjem za šiju (dokaz dominacije) i glasnim i odriješitim "NE" povikom dajte do znanja koja je razina ugriza primjerena.

To je jedna od prihvatljivih i učinkovitih metoda učenja tvora koliko je naša koža tolerantna na ugriz.

Agresivni tvorići, u većini slučajeva, predstavljaju zlostavljane ili zapostavljane životinje, koje nisu naučene na ljudski dodir. Takve su životinje, u pravilu, jako strašljive i s njima je potrebno puno raditi kako bi stekle povjerenje te se navikle na toleranciju ugriza za vašu kožu.

Ukoliko se radi o jako agresivnom tvoriću, kreće se prema drugačijim odgojnim mjerama. Ljubimcu uvijek treba prilaziti pažljivo (kako se ne bi uplašio), puno mu se treba pričati i tepati, držati ga u rukama (ali ne predugo kako bi se polako navikao na ljudski dodir), igrati se s njim (u početku se mogu koristiti dobre rukavice, npr. skijaške). Nikako ih se ne smije udarati ili plašiti. Ovaj postupak može trajati danima, tjednima, mjesecima, ali i godinama. Zbog toga treba imati strpljenja i volje kako bi se pomoglo ljubimcu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr