Povratak

Groblje kućnih ljubimaca / Postupak s uginulim ljubimcem

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Da li u Hrvatskoj postoji groblje kućnih ljubimaca i ukoliko ne postoji šta raditi sa ljubimcem kad ugine, koje je najbolje rešenje po vama i savet? Hvala, Marko


O: Trenutno kod nas ne postoji groblje za kućne ljubimce jer aktualni veterinarski propisi ne dopuštaju zakapanje životinjskih lešina u zemlju.

Uskoro bi trebao biti otvoren prvi krematorij za kućne ljubimce u pogonima poduzeća Agroproteinka u Sesvetskom Kraljevcu kraj Zagreba, naše najveće tvrtke za preradu otpada animalnog porijekla.

U Rijeci postoji groblje kućnih ljubimaca, jedno od najstarijih u Europi, ali od stupanja novih propisa ono više nije u funkciji, ali je i dalje posjećeno, naročito na dan Svih svetih. Nekada su ljudi dolazili iz Italije, Slovenije i Austrije da tamo sahrane svoje ljubimce.

Kada pas ugine, lešinu bi trebalo predati higijeničarskoj službi koja će ju pohraniti u komoru za duboko smrzavanje, odakle se sve takve lešine (ne samo pasa, već i drugih životinja) prevoze u prije spomenuto poduzeće Agroproteinka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr