Povratak

Jež

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Našli smo izgubljenog ježa i nismo znali što da učinimo pa smo ga uzeli doma i stavili u kutiju s puno lišća. Dali smo jabuke, salate, grožđe i mlijeko. Htjeli smo vas pitati s čim da ga ubudeće hranimo, gdje da ga držimo, da li da ga zadržimo, i što da učinimo s njim? Hvala, Teo

O: Ježevi (Erinaceidae) pripadaju porodici sisavaca. Najpoznatiji predstavnici porodice koji žive u Europi su tamnoprsi (Erinaceus europaeus) i bjeloprsi jež (Erinaceus concolor). Hrana ove skupine životinja su u prvom redu beskralješnjaci (kukci i njihove larve kao i kolutićavci), no jedu i male kralježnjake kao i strvinu.

U manjoj mjeri jedu i biljni materijal kao korijenje i voće.

Međutim, u "zarobljeništvu" (kao kućni ljubimci) jedu jabuke, banane, vrhnje razrijeđeno vodom, pa čak i suhu mačju hranu, a najviše piju vodu. Prehrana im se dodatno može proširiti i to svježim sirom, salatom i kajganom, a izbjegavajte čisto mlijeko (bez obzira na postotak masnoće), začinjenu hranu i kruh.

Odraslom ježu možete odnijeti stolicu na parazitološku pretragu, jer ih vrlo često muče crijevni nametnici. Kako ježevi često imaju salmonelu, dobro je i to provjeriti za svaki slučaj. Nakon svakog kontakta sa ježom dobro bi bilo oprati ruke.

Uglavnom su noćne životinjice pa su u to doba aktivni, a odmaraju se između 5 ujutro i 8 navečer. Leđa su im prekrivena redovima bodlji, a trbusi mekanim, laganim krznom. Kada se nađu u opasnosti, skupe se u čvrsto klupko. U opuštenom stanju bodlje im leže gotovo plosnate.

Veličina koju dosegnu kreće se između 12 i 20 cm, a mogu živjeti od 3 do 8 godina, u prosjeku 4 ili 5. Najčešće su tamnosmeđe boje s bijelim vrhovima bodlji, iako postoje i potpuno bijele vrste, nazvane "snow flakes". Iako nemaju mekanu dlaku podatnu za maženje (kao npr. mačke), vole biti u kontaktu s ljudima (pripitomljeni ježevi, naravno) pa se penju na ramena i prelaze s jedne osobe na drugu.

Dobro je znati da ježevi prepoznaju miris pa ih dezodorans ili parfem može zbuniti. Tvrdoglavim ježevima možete staviti svoju majicu u kavez kako bi se navikli na vaš miris.

Kako je u prirodi ježa da uvijek traži put doma, savjetujem Vam da ga ipak vratite na isto mjesto u prirodi gdje ste ga i našli.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr