Povratak

Lemur

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Recite mi sve o lemurima - ovoj preljepoj životinji? Zanima me da li prodajete lemure i po kojoj cijeni? Antonio

O: Lemuri (Lemuridae) su porodica iz reda primata. Svrstavaju se u podred Strepsirrhini koji je ranije nazivan 'polumajmunima' što se više ne koristi, odnosno naziv se smatra zastarjelim. Porodica Lemuridae obuhvaća 13 vrsta razvrstanih u pet rodova. U ovu porodicu su se ranije svrstavali i patuljasti lemuri (Cheirogaleidae) i lepilemuri (Lepilemuridae) koji se danas razvrstavaju u zasebne porodice.

Lemur catta je najpoznatiji rod i vrsta ove porodice, te ga se u Hrvatskoj može vidjeti u Zoološkom vrtu grada Zagreba, dok je rod Pachylemur izumro prije oko 1000 godina. Osim navedenih, tu su još i rod Eulemur koji obuhvaća 5 vrsta, rod Varecia s dvije vrste, Hapalemur s četiri vrste te Prolemur simus koji je jedan od najugroženijih primata na Madagaskaru.

Lemuri žive na Madagaskaru i susjednim Komorskim otocima. To su vitke životinjice s dugim, gusto dlakavim repovima. Krzno im je meko, svijetlo obojeno te ponekad prošarano kontrastnim mrljama crne, bijele, smeđe ili sive boje. Lemuri su veliki poput vjeverica ili mačke. Tijelo im je dužine 26 do 45 cm, a rep 28 do 60 cm. Mogu biti težine od 0,7 do 5 kilograma. Ženke i mužjace su podjednake veličine. Prednji ekstremiteti su im kraći od stražnjih. Oči su im velike i okrenute prema naprijed, a na mrežnici imaju sloj koji reflektira svjetlo što im poboljšava vid (slično kao kod mačaka).

Lemuri su većinom noćne životinje koje uglavnom žive na stablima i lako skaču s krošnje na krošnju. Pored lemura koji žive samo na drveću, postoje i vrste koje često silaze na tlo. Što se tiće njihove dnevne aktivnosti, postoje razdoblja mirovanja i glavne aktivnosti tijekom dana, no aktivni su i danju i noću. Lemuri uglavnom žive u manjim do srednje velikim grupama do 18 ili do 20 jedinki, no ima i onih koji su "samotnjaci". Imaju dobro razvijen osjet mirisa i binokularan vid. Za obilježavanje teritorija lemuri koriste npr.urin i/ili analnu žlijezdu. Formula zubala im je: 2/2 1/1 3/3=36

Pretežno su biljojedi te se hrane cvjetovima, voćem, lišćem... Omiljeno jelo im je sjemenje tamarinde, a ponekad pojedu i nekog kukca ili ptičje jaje.

Nakon skotnosti između 90 i 150 dana, što ovisi o vrsti,  između kolovoza i listopada, rađaju jedno ili dva mladunca. Nakon pet mjeseci mladi prestaju sisati, a nakon dvije do tri godine u potpunosti spolno sazriju. Životni vijek im je oko 20 godina.

Na žalost, s obzirom na posebne uvjete držanja, nismo u mogućnosti imati ove životinjice u prodaji.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr