Povratak

Mini svinja kao kućni ljubimac

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me znate li nešto o toy i mini i ostalim malim svinjama, koje su kod nas dosta rijetke ali se i dosta često drže kao kućni ljubimci. Koliko teže najmanji i može li ih se držati u kući? Kako se slažu sa psima? Hvala!
Katarina

O: Mini svinje kao kućni ljubimci smanjivane su tijekom uzgoja od odrasle težine oko 350 kg do prihvatljivih 30 - 60 kg. Sve su popularnije kao kućni ljubimci, pa otuda i razni nazivi za njih, puput toy, mini, pot belly pig, potbellied pigs, miniature pigs, vietnamese pigs i sl.

U pravilu manje su od veličine prosječnog psa. Mini svinje u prosjeku žive 10 - 15 godina. Izvrsni su kućni ljubimci, lako i brzo uče, privrženi su vlasniku kao i drugim kućnim ljubimcima. Obožavaju šetnje i lako ih se nauči na povodnik i ormu (veličine kao za psa). Vole maženje i češkanje, no potrebno im je mnogo prostora za kretanje.

Hrane se ostacima sa stola (isključujući meso), a obožavaju travu s travnjaka. Ako se na taj način ne zadovoljavaju potrebe, prehrana se može nadopuniti zamjenskim peletama trave ili sijena (komercijalna hrana). Davanje previše hrane može dovesti do prekomjernog rasta mini svinje. Inače, svinje su sposobne jesti cijeli dan ako su u mogućnosti. Stoga, nužna je umjerenost. Vizualno se može procijeniti kondicija mini svinje na način da ako je uočljiva kralješnica i rebra, svinja je premršava, a ako su joj obrazi i trbuh opušteni, tada je pretila. Nemojte hraniti svoju svinju hranom za pse ili mačke jer su bogate proteinima što bi potaknulo rast. Potrebno joj je jedino osigurati prehranu bogatu vitaminima i mineralima. Svježa voda mora biti stalno dostupna. Poželjno je posudu pričvrstiti za podlogu jer će je u suprotnom svinja prevrnuti. Preporučljivo je koristiti specijalne pojilice za svinje, koje su dostupne na tržištu.

Za držanje na otvorenom potrebno im je osigurati sjenovito mjesto, zaštitu od kiše i vjetra, te suhu stelju za spavanje. Može poslužiti i velika kućica za psa. Kao i psi, zahtjevaju trčanje, dnevno po terenu veličine teniskog igrališta. Za vrućina vole se valjati u vodi (jer se ne znoje). Vrlo su čiste životinje. Kod držanja u manjem dvorištu, nuždu obavlja na jednom mjestu, najčešće najudaljenije od mjesta gdje jedu i spavaju. Vrlo lako ih možete priviknuti na obavljanje nužde na jednom mjestu u kući ili stanu. Naravno, mogu se držati u kući, no zahtijevaju mnogo pažnje i kretanja.

Vrlo su društvene, prilagodljive, čiste i inteligentne životinje. U prirodi žive u grupama, a red unutar grupe uspostavlja se verbalnim i tjelesnim govorom svinje. Bitno je da se Vi postavite na vrh društvene hijerarhije u Vašem domu ili će se Vaša mini svinja nametnuti kao vođa. Mogu postati napasne ako im je dosadno kada su dulje vremena neočekivano same, bez kontakta s ljudima ili drugim životinjama.

Preinteligentne su da bi ih se ostavilo zatvorene cijeli dan ili zanemarilo. Preporučljivo je mnogo igre i maženja u jutarnjim i večernjim satima, te mnogo šetnje. Drugi kućni ljubimci, a naročito pas izvrsno su društvo mini svinji.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr