Povratak

Određivanje spola tvora

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me kako se može odreditit spol kod afričkog tvora. Naš mali kućni ljubimac ima tek 2,5 mjeseca i ne znamo da li je ona ili on. Da li se može to već ustanoviti s obzirom da je tako mali? Hvala, Astrid

O: U dobi od 2,5 mjeseca može se ustanovit spol tvorića. Najsigurniji način je pogledom na trbušnu stranu tijela tvora. Tvorića je potrebno lagano okrenuti na leđa i promatrati područje od sredine trbuha pa do analnog otvora. Ako na sredini trbuha vidite nešto nalik pupku (to nije pupak) te bez ikakvih otvora do anusa, imate mužjaka. U suprotnome, ako tik do anusa uočite još jedan otvor, imate ženku.

Zatim, pogledajte u posudu gdje Vaš ljubimac obavlja nuždu. Tvorovi obično mokre i defeciraju u jednom odlasku na obavljanje nužde a zbog gore opisane anatomije vidljivo je kako mužjaci ostavljaju mokraću par centimetara dalje od hrpice fecesa dok je kod ženki slučaj da mokraću ostavljaju na vrhu hrpice fecesa.

Osim navedenoga, ženke su manje od mužjaka, težine su od 600 - 1100 g (duljine oko 40cm), dok mužjaci teže od 1200 - 2100 g (duljine su oko 45cm) u odrasloj dobi, no ovo je teže za odrediti ako nemate tvora za usporedbu. I posljednje, mužjaci imaju širu glavu što im daje više izgled mačke.

Ukoliko ćete imati kakve poteškoće u određivanju spola Vašeg ljubimca, slobodno svratite do Pet centra i zatražite pomoć naših veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr