Povratak

Parenje i sterilizacija afričkog tvora / suživot s glodavcima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Željela bi nabaviti afričkog tvora, ali prije toga se i raspitati o njima. Kada im je sezona parenja? koliko odprilike dođe kastracija kod ženka? Da li je riskantno ženku poslati na kastraciju? I gdje imaju dovoljno iskustva s afričkim tvorovima da taj zahvat obave? Da li je opasno afričkog tvora i sirijskog hrčka držati u istoj sobi, no odvojenim kavezima?
Lucija

O: Glavna sezona parenja afričkih tvorova, općenito, je od ožujka do kolovoza, ali može biti i do listopada.

Držanjem tvorova kao kućnih ljubimaca količina dnevnog svjetla je duža od prirodnog, tako da sa tjeranjem mogu početi i ranije. U tjeranju je ženkina vulva otečena, a ono traje sve dok ne dođe parenja. Sezonski su poliestrične životinje, a ovulacija je inducirana prisustvom i ponašanjem mužjaka, odnosno koitusom (kao kod mačaka).

Sterilizacija je operativni zahvat koji je kod tvorova gotovo neophodan. Ukoliko se ne pari, ženka tvora će ostati u permanentnom estrusu (jedna od faza spolnog ciklusa), osim ako ne dođe do spontane ovulacije. Kod spontane ovulacije, kao i kod neuspješnog parenja, doći će do lažne trudnoće koja traje 42 dana. Ženka u estrusu ima intenzivniji miris, dolazi do bilateralnog ispadanja dlake po trbuhu i repu, vulva je povećana i javlja se mukozni iscjedak. Ženku tvora dakle treba ili pariti ili sterilizirati. Ukoliko se ne napravi ni jedno, zbog konstantog estrusa i velike količine hormona estrogena koji stvaraju jajnici može doći do ozbiljnih poremećaja. Ovakavo stanje nazivamo estrusna hipoplazija koštane srži, a dolazi do smanjenog stvaranja krvnih stanica koje može biti fatalno.

Sterilizaciju je najbolje izvršiti odmah u starosti od četiri mjeseca, prije prvog tjeranja, jer ne postoji opasnost od hipoplazije koštane srži. Ako je ženka za sterilizaciju u estrusu, obavezno prije zahvata kontrolira se krvna slika i za zahvat se odlučuje samo ukoliko je ona normalna. Obično se sterilzacija (kastracija) i odstranjivanje analnih vrećica obavljaju istovremeno. Kao i kod drugih životinja, ovaj zahvat se obavlja u općoj anesteziji koja nosi određeni stupanj rizika sa kojim vlasnik mora biti upoznat.

Ako planirate zahvat sterilizacije, možete se obratiti Veterinarskom fakultetu, Klinici za kirurgiju, gdje ćete dobiti informacije o cijeni, preoperativnom i postoperativnom tijeku.

Afrički tvor spada u porodicu zvijeri i kao takav predstavlja potencijalnu opasnost za Vašeg hrčka, ali i za ostale ljubimce iz porodice glodavaca i ptica. Budući da ih je uputno držati u kavezu, a nikako da žive u njemu cijelo vrijeme, potrebno ih je svakodnevno puštati iz kaveza i zabavljati se s njima pa prilikom takvih situacija svakako sklonite hrčka na sigurno mjesto.

Općenito o afričkim tvorovima pisala je kolegica Balantin na: http://www.pet-centar.hr/content/view/1450/70/, kolegica Rumiha, dr.vet med. na linku: http://www.pet-centar.hr/content/view/2649/70/ i kolegica Mlinar-Gruja, dr.vet.med. na linku: http://www.pet-centar.hr/content/view/606/70/.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr