Povratak

Povraćanje u tvora

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Koji su uzroci povraćanja kod tvorića? Imam tvorića starog 10 tjedana, povraća čitav dan, ne znam što je uzrok. Nije ništa pojeo što ne bi smio osim što je možda popio mlijeko koje je našao na stolu. Još ga nismo cijepili protiv štenećaka i da li je potrebno cijepiti ga ako je stalno u kući. Još da napomenem da kiše već par dana.
Hvala, Nataša

O: Postoje mnogi razlozi povraćanja kod tvora: strana tijela, upalna bolest crijeva, uzročnici poput Helicobacter mustelae, bolesti jetre, greške u prehrani ...

Od stranih tijela najčešće dolaze u obzir gumene loptice ili nakupine dlake koje se mogu naći u želucu ili crijevima tvora. Zbog specifičnog probavnog sustava, takva strana tijela lako mogu dovesti do "funkcionalne" blokade probavna sustava i uginuća životinje u kratkom vremenskom periodu. Zato se svako povraćanje kod tvora treba shvatiti ozbiljnim.

Upalna bolest crijeva najčešće je posljedica alergija na hranu. Samu bolest karakteriziraju problemi u crijevima i želucu nastali kao posljedica djelovanja vlastitog imunosnog sustava, i to bez pojave upale. Liječenje ovog stanja svodi se na promjenu u prehrani i davanje različitih preparata, poput kortizona.

Uzročnici poput Helicobacter mustelae se najčešće dovode u vezu s pojavom ulcusa. Liječenje nije komplicirano ali iziskuje postavljanje dijagnoze koja uključuje i biopsiju, radi sigurnosti.

Bolesti jetre najčešće prate simptomi poput gubitka apetita, letargije, te probavnih smetnji (proljev, povraćanje). Kako postoji više tipova hepatitisa, i liječenje je za svaki od njih drukčije. Uspjeh liječenja, kao i brzina oporavka, ovisi o mnogo čimbenika. Naravno, izrazito je važno što prije postaviti točnu dijagnozu i u skladu s njom poduzeti pravilnu terapiju.

Osim gore navedenih uzroka, uzrok povraćanja kod tvorova mogu biti i greške u prehrani. Naime, tvorovi su potpuni mesojedi i nisu sposobni probaviti proteine biljnog porijekla. Nemaju slijepo crijevo, metabolizam im je jako brz i potrebno im je davati hranu 10 puta dnevno. Do 3-4 godine starosti preporučuje se tvorove hraniti najkvalitetnijom hranom za male mačiće. Kada tvorovi navrše 4 godine, potrebno ih je hraniti najkvalitetnijom hranom za odrasle mačke. Svakako se preporučuje da tvorovi jedu dehidriranu hranu zbog higijene zubi i desni, a mekanu hranu je potrebno davati kod odbijanja mladunaca od sise. Posebna su im poslastica kuhano meso bez kostiju, tvrdo kuhana jaja, sir, banane. Ne smije se tvorovima davati hrana za pse, nekvalitetna hrana za mačke, kosti, mlijeko i mliječni proizvodi, slatkiši i hrana bogata ugljikohidratima, sirovo meso i jaja (neutraliziraju biotin-vitamin H), riba i hrana bogata vlakninama (nemaju slijepo crijevo i ne mogu je probaviti).

Ukoliko namjeravate tvora izvoditi van preporučljivo bi ga bilo cijepiti protiv štenećaka i bjesnoće. Ukoliko ne izlazi iz kuće, u pravilu cijepljenje nije potrebno. Međutim uvijek postoji opasnost da virus obućom unesete u kuću.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr