Povratak

Problem s nogama konja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam haflingera (konja) starog 10 godina i jučer su mi javili da je šepao na prednju nogu! Možda se samo zaležao, jer u zadnje vrijeme jako puno leži! Može biti da ga bole noge! Ne smijem izostaviti ni to da šepa i na zadnje noge, gdje mu je ona putična tetiva skroz otišla. Može li se to nekako sanirati ili bi trebalo stavljati bandaže? Na staru godinu smo ga preselili pa sada dobiva i puno više jesti nego što je dobivao tamo gdje je prije bio! Poslje smo saznali da je anemičan (mislim da sam dobro napisala) i da ima gastritis!!!!! Hvala! Gabriela

O: Pareza predstavlja stanje nepotpune, smanjene snage mišića.

Stupanj bolesti ovisi o opsegu bolešću zahvaćene mišićne mase.

Pareze mogu biti: neurogene (cerebralne, spinalne i periferne) - zbog različitih kompresijskih (mehaničkih), toksičnih, infekcijskih podražaja, funkcijskih poremetnji zbog otrovanja, autointoksikacije, bolesti metabolizma i hipovitaminoza, i miogene - nastaju zbog traume, upala, metaboličkih poremetnji (praznička bolest).

Općenito, postoje tri tipa hromosti (šepanja) u konja. Prvi tip obuhvaća bolove prilikom aktivnosti (trening i sl.). Ovo su tipični problemi artritisa niskog stupnja ili mekog tkiva (tetive ili ligamenti). Drugi tip šepanja nastaje uslijed ozljeda (padovi ili loš nagaz). Treći tip predstavlja poremetnje u razvoju zglobova i kostiju, a nastaje nepravilnim rastom i razvojem ovih tkiva. No, najveći problem predstavlja šepanje i bol u zadnjim nogama. Ovo nastaje kao posljedica prevelikog preopterećenja prilikom izvođenja različitih vježbi (naglog stajanja, prevrtanja ili okretaja). Vrlo često stražnje noge pokazuju slabiju pokretljivost. Ovo je iz razloga što je bol obično obostrana, sa zahvaćenim obim nogama. Na prednjim nogama najčešći su problemi s kopitom. Kopito je vrlo složene anatomske strukture, a služi za amortiziranje udaraca. Zatim, česti su i problemi s mekim tkivima koji uzrokuju bol (ligamenti suspenzornog aparata), a dovode do teških hromosti. Također, nerijetko se javljaju istodobno problemi na nekoliko mjesta (kopito, peta, pa i zajedno sa suspenzornim aparatom).

Hromost se u konja otežano može lokalizirati. Početno liječenje obuhvaća blokadu živaca, radiografiju i ultrazvuk. Vrlo je važno odredediti točnu dijagnozu, jer to utječe kako na terapiju tako i na prognozu slučaja.

Kako su hromosti u konja vrlo kompleksne prirode, savjetujem Vam da se obratite na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta kako bi pretragama postavili dijagnozu, te prema nalazu poduzeli odgovarajuću terapiju. Također, kompletnom krvnom slikom će se dobiti uvid u stanje organizma, te ostalim pretragama odrediti problem probavnog sustava.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr