Povratak

Sterilizacija afričkog tvora

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me koliko dođe sterilizacija afričke tvorice, da li treba još šta obaviti kod veterinara i postoji li neka razlika između muškog i ženskog tvora, ponašanje ili nešto drugo? Josip

O: Afrički tvor (lat. Mustela putorius furo) je domaći ljubimac koji pripada porodici kuna, lasica, jazavaca i tvorova.

Glavna sezona parenja afričkih tvorova , općenito, je od ožujka do kolovoza, ali može biti i do listopada.

Držanjem tvorova kao kućnih ljubimaca količina dnevnog svjetla je duža od prirodnog, tako da sa tjeranjem mogu početi i ranije. U tjeranju je ženkina vulva otečena, a ono traje sve dok ne dođe parenja. Sezonski su poliestrične životinje, a ovulacija je inducirana prisustvom i ponašanjem mužjaka, odnosno koitusom (kao kod mačaka).

Sterilizacija je operativni zahvat koji je kod tvorova gotovo neophodan. Ukoliko se ne pari, ženka tvora će ostati u permanentnom estrusu (jedna od faza spolnog ciklusa), osim ako ne dođe do spontane ovulacije. Kod spontane ovulacije, kao i kod neuspješnog parenja, doći će do lažne trudnoće koja traje 42 dana. Ženka u estrusu ima intenzivniji miris, dolazi do bilateralnog ispadanja dlake po trbuhu i repu, vulva je povećana i javlja se mukozni iscjedak. Stoga, ženku tvora treba ili pariti ili sterilizirati. Ukoliko se ne napravi ni jedno, zbog konstantog estrusa i velike količine hormona estrogena koji stvaraju jajnici može doći do ozbiljnih poremećaja. Ovakavo stanje nazivamo estrusna hipoplazija koštane srži, a dolazi do smanjenog stvaranja krvnih stanica koje može biti pogubno.

Sterilizaciju je najbolje izvršiti odmah u starosti od četiri mjeseca, prije prvog tjeranja, jer ne postoji opasnost od hipoplazije koštane srži. Ako je ženka za sterilizaciju u estrusu, obavezno prije zahvata kontrolira se krvna slika i za zahvat se odlučuje samo ukoliko je ona normalna. Obično se sterilzacija (kastracija) i odstranjivanje analnih vrećica obavljaju istovremeno. Kao i kod drugih životinja, ovaj zahvat se obavlja u općoj anesteziji koja nosi određeni stupanj rizika sa kojim vlasnik mora biti upoznat.

Kastracija mužjaka bitno smanjuje njegov neugodan miris i zaustavlja nagon za "označavanjem" teritorija.

Ako planirate zahvat sterilizacije/kastracije, možete se obratiti Veterinarskom fakultetu, Klinici za kirurgiju, gdje ćete dobiti informacije o cijeni, preoperativnom i postoperativnom tijeku.

Općenito o afričkim tvorovima pisale su kolegice Davorka Balantin, dr.vet.med. ovdje, Zdravka Rumiha, dr.vet med. ovdje i Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med. ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr