Povratak

Tjeranje, sterilizacija i kupanje afričkog tvora

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dvije afričke tvorice od kojih jedna ima 2 godine i operirana je, a mlađa ima 10 mjeseci. Zanima me kad se javlja prvo tjeranje, odnosno kad joj prorade žlijezde. Odvest ću ju na operaciju, ali ne znam tko ima dovoljno iskustva u gradu Rijeci sa afričkim tvorovima? Strah me da ne ugine od anestezije. Zanimljivo bi bilo da postavite pod Moj ljubimac i afričke tvorove jer u Pet centru imate posebnu hranu za njih, a sve više ih ima kao kućnih ljubimaca. Gdje se može nabaviti Bi-odor od Marshalla ili nešto slično (da mokraća nema tako neugodan miris).
Zahvaljujem na odgovoru.
Silvia

O: Ženke afričkih tvorova dosižu svoju punu veličinu (600-800 g) u dobi od 16 tjedana, dok mužjaci nastavljaju sa rastom do dobi od 9 do 10 mjeseci.

Kao i svi mustelide, fereti imaju mirisnu žlijezdu koja im služi za označavanje teritorija, ali i za obranu. Najpoznatija vrsta po tome je američki skunk, no miris fereta nije toliko neugodan. Ispuštaju miris samo kada su jako uznemireni ili ozlijeđeni. Miris nije ugodan, ali nestaje u nekoliko minuta.

Sterilizaciju bi trebalo načiniti u dobi tvorice od oko 6-7 mjeseci starosti. Tada obično dosižu spolnu zrelost i mogu se početi tjerati. Tjeranje je inducirano količinom dnevnog svjetla (fotoperiodičko je), kada je u danu 16 sati dnevnog svjetla. Glavna sezona parenja je općenito od ožujka do kolovoza, ali može biti i do listopada. Držanjem tvorova kao kućnih ljubimaca količina dnevnog svjetla je duža od prirodnog tako da sa tjeranjem mogu početi i ranije. U tjeranju je ženkina vulva otečena a ono traje sve dok ne dođe parenja. Ovulacija je inducirana prisustvom i ponašanjem mužjaka te koitusom.

Ako planirate zahvat sterilizacije, možete se obratiti Veterinarskom fakultetu, Klinici za kirurgiju, gdje ćete dobiti informacije o cijeni, preoperativnom i postoperativnom tijeku.

U našoj ponudi nema Bi-Odor od Marshalla, a ja niti kolege nemamo informaciju gdje bi u Hrvatskoj mogli pronaći taj proizvod. Iz naše ponude mogu izdvojiti neutralizator mirisa mokraće od Iv San Bernarda. No, imajte na umu da se redovitim svakodnevnim čišćenjem kaveza sprječavaju neugodni mirisi, a također tvorice možete kupati posebnim šamponima za tvorove, jednom u dva tjedna.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr