Povratak

Tvor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, imam par pitanja što se tiče tvorova:

1. Smiju li tvorovi biti vani (u negrijanom prostoru preko zime)?
2. Kada je najbolje vrijeme za kastraciju muškog tvora (koliko kosta)?
3. Je li moguće doći kod vas na pregled i koliko to košta?
Pozdrav,
Davor

O: Poštovani, odgovori na Vaša pitanja kako slijede su:

1. U pripremama za zimu tvorovima izraste novo, zimsko krzno kad mekana, svjetlo obojena poddlaka izraste u mnogo gušću, a tvor postane tamnije boje i bogatiji dlakom. Tvorovi bi smjeli biti u negrijanom prostoru, vani za zimskih dana, no svakako im je potrebno osigurati sklonište od nepovoljnih vremenskih uvjeta (kiša, snijeg, vjetar), toplu podlogu za ležanje i spavanje kao što bi im bili uvjeti u prirodi. Preporučljivo je tvorove postepeno privikavati na niže temperature na način da ga držite u hladnijoj sobi i postepeno povećavate period držanja na nižoj temperaturi. Također, imajte na umu kako su tvorovi osjetljivi na prehlade, te sa prvim znacima drhtanja, kašljanja, kihanja i sl. vratite ga u stan i utoplite.

2. U nas je tvor još uvijek rijedak kućni ljubimac i isto tako neobičan pacijent u veterinarskim ambulantama. Afričkog tvora poznajemo u dvije osnovne boje: smeđi sa crnom maskom, repom i nogama i albino (potpuno je bijeli i ima ružičaste oči). Životni vijek im je 7 do 9 godina, no u prosjeku u zatočeništvu žive 6 godina. Miris tvorova je ono što je najvjerojatnije razlog što unatoč njihovoj inteligenciji i društvenosti nisu tako popularni kao psi ili mačke. Neugodan miris posljedica je više različitih izlučevina: spolne žlijezde, analne vrećice, te kožne žlijezde u području oko anusa. Također, kad mužjaci spolno sazriju dobivaju vrlo inztenzivan miris, a osim toga i uriniranjem označavaju svoj teritorij, te ih je potrebno kastrirati. Zahvat je najbolje izvršiti već u dobi 4 mjeseca starosti, a cijena se kreće oko 400 kn.

3. U sklopu svake Pet centar trgovine registrirana je veterinarska ljekarna, a u našim ljekarnama radi 7 licenciranih veterinara. Međutim Pet centar nije veterinarska ambulanta, stoga ne može vršiti preglede i dijagnostiku; no svakako Vam možemo pomoći savjetima o njezi i prehrani. Za postavljanje dijagnoze i liječenje stručni su i najbolje opremljeni kolege na Klinikama Veterinarskog fakulteta, pa ih stoga i preporučujem.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr