Povratak

Tvorić i malt pasta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam malog tvorića, starog 2 mjeseca. Zanima me zašto moj tvorić ne reagira na malt pastu, a čitala sam da je ona tvorićima poslastica? Ne znam u čemu je problem.... Inače je živahan i ništa mi ne upućuje na to da bi mogao imati kakav problem. Matea

O: Malt pasta je dodatak prehrani čija namjena je da olakša i omogući razgradnju progutane dlaku u trbuhu i crijevima te pomogne njenom izbacivanju iz organizma. U svojem sastavu sadrži optimalan omjer probavljivih i neprobavljivih tvari kojima je zadatak povećati koncentraciju vlaknatih tvari u probavnom sustavu.

Također, njena uloga je i u osiguravanju normalne peristaltike crijeva te stvaranju svih potrebitih preduvjeta za normalan metabolizam.

Danas na tržištu postoje mnogi proizvođači malt pasti za tvoriće. Također, ako se iste ne mogu pronaći, mnogi vlasnici ovih ljubimaca posežu i za malt pastama namijenjenim za mačke. U svakom slučaju, potrebno je pridržavati se naputaka proizvođača svake pojedine malt paste o količinama preporučenim za davanje. Može im se davati svakodnevno, a može poslužiti kao poslastica odnosno nagrada.

U većini slučajeva, vlasnici tvorića nemaju problema s davanjem malt pasti svojim ljubimcima jer ih isti s velikom dozom "slasti" jedu. Međutim, moguće je da pojedini tvorići i odbiju malt pastu. Tada je moguće probati promijeniti vrstu ili proizvođača malt paste, odnosno, s drukčijim okusom probati pronaći onu koja ljubimcu odgovara.

Naravno, ako Vam to mogućnosti dozvoljavaju, možete svog ljubimca odvesti i kod veterinara. Isti će po pregledu ljubimca moći utvrditi njegovo zdravstveno stanje te Vas po pitanju tretiranja trenutne situacije dalje savjetovati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr