Povratak

Ždrijebe i prijelom noge

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam ždrijebe kojemu je nogica bila slomljena kada je imala samo mjesec dana. Sada je već puno bolje, no zanima me da li je moguće da se potpuno oporavi da bude za jahanje? Čula sam da to nije pametno, da će uvijek ta noga biti slabija i da, kad bude trčala, može imat probleme.
Hvala, Iva

O: Prijelomom nazivamo svaki prekid kontinuiteta kosti. On najčešće nastaje zbog izravne ili posredne traume - traumatski prijelom, no može nastati i zbog jake kontrakcije mišića (obaranje) - spontani prijelom.

Patološki prijelomi nastaju zbog patoloških procesa na kostima (upala).

Prema obliku razlikujemo podužni, poprečni, kosi, spiralni i odlomni prijelom. Ako je kost slomljena na više mjesta govoromo o zdrobljenom prijelomu. Ako je sačuvan kontinuitet kože, govorimo o pokrivenom ili zatvorenom prijelomu, za razliku od otvorenih ili kompliciranih prijeloma gdje je koža ozlijeđena ili zbog djelovanja vanjske sile ili zbog probijanja kože oštrim ulomcima. U području prijeloma nastaje izdašna oteklina (prijelomni hematom), jaka bolnost, a uočljiva je i abnormalna pokretljivost s krepitacijom ulomaka. Sigurna dijagnoza postavlja se rentgenskom pretragom.

Osnovna načela liječenja prijeloma jesu anatomska repozicija i potpuna imobilizacija ulomaka.

To se postiže takozvanim konzervativnim liječenjem (fiksacijaki povoj) ili operativnim spajanjem prelomljene kosti - osteosintezom.

U velikih životinja treba uzeti u obzir moguće komplikacije u toku cijeljenja prijeloma te vrijeme liječenja (3-4 mjeseci). Zarasti mogu jednostavni prijelomi kopitnice, putične i krunske kosti, bočna kvrga, rebra, trnoviti nastavci kralježnice, ličnih kostiju i donje vilice te metakarpusa i metatarzusa, osobito u ždrebadi. Svi ostali prijelomi teško se liječe.

Za točnu prognozu bolesti savjetujem Vam da se obratite na Kirurgiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr