Povratak

Agresivna iguana / Pripitomljavanje iguane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam iguanu staru oko godinu i pol. U zadnje je vrijeme postala jako agresivna i ne znam kako da je smirim. Počela je gristi i napadati daljinske upravljače i majice. Sestra je već nastradala, kao i tata, a mamu je ugrizla za lice. Također sam kontaktirao osobu iz Amerike koja ima 10 godina staru iguanu i ima iskustva. Rekao je da je moguće da sam kupio trudnu iguanu. Ako znate rješenje ili prijedlog da smirim svoju iguanu, molim da mi pomognete. Unaprijed hvala, David

O: U ovisnosti o načinu i uvjetima držanja iguane, smatra se kako njihova spolna zrelost nastupa u različito vrijeme, no obično se javlja u dobi od 1,5 do 2 godine.

Stoga je relativno mala vjerojatnost da Vaša iguana iskazuje ovakvo ponašanje uslijed graviditeta. Činjenica da se jaja razvijaju u utrobi ženke oko 60 dana može potkrijepiti ovu tvrdnju ukoliko je iguana u Vašem vlasništvu nešto dulje od dva mjeseca.

Općenito se smatra kako iguane znaju postati agresivnije kako sazrijevaju pa je redovito bavljenje ljubimcem i nježno ophođenje prema njemu prioritet od prvog dana kada stigne u Vaš dom. No, nikada nije kasno za uspostavu hijerarhije pa pripitomljavanje treba početi ispočetka.

U prvim danima u novom domu, iguane su općenito prilično mirne pa se ponekad vlasnici opuste, u mišljenju kako neće sa njima trebati mnogo raditi kako bi ih se u potpunosti pripitomilo. No, nakon nekog vremena mogu se već ispoljiti neki znaci agresivnog ponašanja, što se povezuje s nervozom i preplašenošću novom okolinom koja je okružuje. Poteškoća sa kojom se vlasnici već tada mogu susresti je činjenica da pripitomljavanje ovisi i o samoj iguani: prvenstveno njenoj dobi (ukoliko je iguana starija to je ponekad pozitivna osobina jer mlada iguana može znatno promijeniti svoje ponašanje kada sazri) te podrijetlu (ukoliko je boravila već sa ljudima, naviknuta je na takav oblik života).

Pripitomljavanje iguane prvenstveno je usmjereno ka stjecanju povjerenja, a za ovo je ponekad potrebno i dulje vremena. Ovisno o temperamentu same iguane, za ovo je ponekad potrebno i nekoliko mjeseci pa morate biti uporni i strpljivi.

Iguane posjeduju nekoliko "oružja" kojima mogu ozlijediti: imaju vrlo oštre zube i unatoč uvriježenom mišljenju, mogu ugristi. Zatim, rep, kojim mogu zadati dosta snažan udarac čijoj snazi potpomažu oštre izbočine na gornjoj strani repa a vrlo oštrim kanđama mogu znatno ogrebsti. Uvijek je poželjno promatrati tjelesne kretnje i ponašanje iguane jer one redovito zauzimaju određeni stav prije negoli počnu iskazivati agresivno ponašanje. Npr. kimanje glavom gore-dolje i napuhavanje podvratnika signalizira da se iguana osjeća ugroženo i mogla bi se braniti a trzanje repa je siguran znak agresije u iguana.

Pripitomljavanje je stanovito pokušavanje uspostavljanja ravnoteže između forsiranja i pokazivanja iguani tko je glavni u kućanstvu. Morate biti čvrsti i uporni a da time ne stresirate iguanu. Istovremeno, kada iguana iskazuje agresivno ponašanje ili se otima, a Vi se odmah pvučete ili je stavite dolje, tada iguana smatra da je pobijedila i da će jedino na taj način biti po njenome. Ovo je, naravno, lakše reći nego učiniti jer u trenutku kada Vas iguana grebe ili grize niste baš u mogućnosti sjetiti se što i kako postupiti. No, pokušajte se koncentrirati na činjenicu da Vi donosite odluke i da ste glavni u inetrakciji sa njom.

Osim što je iguani potrebno i nekoliko tjedana za upoznavanje nove okoline, a u ubrzanju pripitomljavanja uvelike pomaže uspostavljanje rutine hranjenja, čišćenja i sl. jer predvidljiva dnevna rutina osigurava osjećaj sigurnosti u iguane. Tijekom obavljanja Vaših rutinskih dnevnih poslova pričajte Vašoj iguani i smjestite je na mjesto gdje Vas može dobro vidjeti i promatrati (ovim pomažete da se prije navikne na Vašu prisutnost).

Provodite vrijeme samo je promatrajući i pričajući joj, a često izgovarajte i njezino ime. Povremeno stavite ruku u terarij gdje je smještena i prinesite je iguani. Ovo je bolje činiti sa strane nego odozgo jer bi je tada iguana mogla shvatiti kao prijetnju. Ako se postavi u agresivni stav ili počne panično bježati po terariju, malo se povucite, ali i dalje pokušavajte uspostaviti kontakt rukom istovremeno joj pričajući mekim i nježnim glasom. Pokušajte raditi vrlo lagane i glatke pokrete da je ne preplašite, a ako odustanete prvi, ovo bi iguana mogla shvatiti kao da trenira Vas. Ovo bi bilo poželjno raditi sve do onog trenutka dok se neće osjećati sigurnom uz Vašu ruku. Tada je pokušajte pomaziti, a sve slijedeći savjete iz predhodnog koraka.

Kada se navikne na dodire, pokušajte je uzeti u ruku. Ako je manje veličine, uzmite je za trbuh, no, ako je veća morati ćete je obuhvatiti objema rukama ispod trbuha i zdjelice. Prije uzimanja u ruke osigurajte prostor gdje će boraviti da Vam ne pobjegne. Pokušajte je ne stavljati na pod sve dok se ne smire jer na taj način povezuje da se ne spušta na pod dok je nemirna i otima se već dok je mirna. Kada je spustite, ako će bježati od Vas, nemojte paničariti i trčati za njom već je pokušajte umiriti a kasnije lagano prići govoreći joj mirnim glasom.

Nikad je nemojte hvatati za rep jer ga iguane mogu ispustiti kod nasilnog uzimanja kao obrambeni mehanizam. Kada se privikne na ovakav način kontakata, moći ćete bolje upoznati promjene ponašanja i uočiti kada se ne osjeća ugodno i poštovati njene takve osjećaje.

Također, moram napomenuti kako je premećaj ponašanja ponekad samo posljedicom nekog postojećeg zdravstvenog problema pa ako navedeni savjeti ne poluče očekivanim rezultatima kroz period od tjedan do 10 dana, uzroke agresiji ćete trebati potražiti pregledom u veterinarskoj ambulanti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr