Povratak

Bijeli oklop kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Žutouha mlada kornjača je s vremenom dobila malu bijelu mrlju na gornjem oklopu, kroz mjesec dana cijela je bijela, zanima me što je sa njom? Živi u idealnim uvjetima i dobiva sve potrebno. U terariju je sa još desetak drugih koje su sasvim zdrave, osim nje. Ako mi možete dati savjet što da radim i kako da joj pomognem jer mi je žao vidjeti je takvu. A izgleda kao da je izgubila pigment što ne znam koliko je moguće.
Unaprijed puno hvala, Ines

 

O: Oklop kornjača sastavljen je od tvrdih, koštanih ploča prekrivenih ljuskicama.

One su sastavljene od keratina, primarne građevne tvari dlake i noktiju drugih životinja i čovjeka. Iako ljuske tvore vidljivi vanjski sloj oklopa, oblik, potporu i zaštitu osigurava koštana struktura ispod ljuskica. U ljuskama je prisutan pigment melanin čijom se kombinacijom dobivaju različite boje oklopa u kornjača.

 

Za sada u veterinarskoj medicini nije zabilježena pojava gubitka pigmenta na oklopu uslijed određenih problema kože i oklopa kod kornjača. Nedostatak pigmenta događa se jedino u slučajevima urođene mane (albinizam).

 

Promjena boje oklopa u kornjača obično je posljedica infekcije bakterijske ili gljivične etiologije ili pak nakupljanja minerala.

 

Male ogrebotine i oštećenja potpomažu infekciju navedenim mikroorganizmima. Oštećenja mogu nastati kretanjem kornjače po pregruboj površini, pad na ili uz oštar predmet ili ugriz. Bakterije se obično zadržavaju i razmnožavaju u živom koštanom tkivu ispod keratiniziranog pokrova oklopa pa stoga počinju nagrizati kost a mogu prodrijeti i u tjelesnu šupljinu, uzrokujući opsežne čak i pogubne sistemske infekcije. Stanje se obično komplicira kvalitetom vode. Naime, ovisno o stanju, prljava voda može uzrokovati infekciju ili joj pogodovati. Držanje vode čistom je neophodno u prevenciji zdravstvenih problema ali i u liječenju i oporavku nakon bolesti. Dobro je očistiti i dezinficirati akvaterarij.

 

Ovakve infekcije poznate su pod nazivom truljenje oklopa ("shell rot"). Razlikuju se dva oblika ove bolesti: suhi i mokri. Mokri oblik može biti posljedicom bilo gljivične infekcije bilo bakterijske. Obično je rezultat puknuća, loma, porezotine ili drugog tipa oštećenja na oklopu koje se inficira. Tipični uzrok gljivične infekcije je nemogućnost kornjače da se potpuno osuši. Ova promjena bijele je i/ili žućkaste boje, neugodnog mirisa a često je prisutna jedna pastozna masa sa gnojnim iscjetkom. U početku procesa prisutno je tek nekoliko točaka ili mrlja a s vremenom se proces širi po cijelom oklopu. Ako se ne liječi, vrlo brzo može prijeći u septikemiju. Najčešći uzrok suhog oblika je kvaliteta vode i ozljede (od okolišne dekoracije - ogrebotine prilikom penjanja, plivanja ili ronjenja u vodi, podloga, opekline i sl.). Najčešće je u početku vidljivo poput bijelih mrlja koje imaju tendenciju širenja a čine se kao dio oklopa.

 

Truljenje oklopa često je i posljedicom stresa, šoka ili sindroma loše prilagodbe na okolinu pa se tako može javiti i kod samo jedne kornjače ako ih se drži veći broj.

 

Sljedeće što rezultira pojavom bijele boje oklopa u kornjača je nakupljanje minerala, najčešće kalcija. Ovo se stanje često zamjenjuje sa truljenjem oklopa i namnažanjem bakterija na oklopu. Teško ih je i naoko razlikovati, tako da se razlikovanje može načiniti jedino pregledom kod veterinara i izolacijom uzročnika.

 

Nakupljanje minerala uzrokom je tvrde vode u akvaterariju. Često je slučaj i da jačina lampe koja emitira svjetlost ili toplinu utječe na brzinu stvaranja mineralnih naslaga. Ključna razlika je u tome da su kod nakupljanja minerala ljuske oklopa sa donje strane čiste što je evidentno kod presvlačenja kornjače a na oklopu nema prisutnih udubljenja ili rupa. Uznapredovalo truljenje oklopa karakteristično je i po zacrvenjenim rubovima ili područjima ispod ljuskica. U ovom stadiju upitno je preživljenje, naime potrebno je intenzivno čišćenje promijenjenih mjesta na oklopu i svakodnevna aplikacija antibiotika. U ovom slučaju izbjegavajte liječenje kod kuće jer ćete na taj način otežati dijagnostičke postupke kod veterinara u identifikaciji uzročnika i najprimjerenijoj terapiji.

 

Zatim, treba razlikovati stanje da li je oklop bijeli samo kada je kornjača suha ili i kada je mokra. Bijeli oklop kornjače i kada je mokra upućuje na infekciju gljivicama ili bakterijama a dok je suha vjerojatno samo osušene naslage minerala od kalcija u vodi. Također, treba razlikovati i blijeđenje boje. Naime, nekoliko je prehrambenih činjenica koje utječu na boju u kornjača ali one su vrlo sporog djelovanja. Najčešće se spominje nedostatak A vitamina ali za ovakve promjene potrebno je nekoliko mjeseci.

 

Osim navedenoga, vrlo često kod presvlačenja kornjače dolazi do izlaganja koštanog tkiva koje je bjelkaste boje. No, ovakva pojava opet može predstavljati jedan od oblika truljenja oklopa.

 

Općenito, problemi sa oklopom u kornjača mogu nastati zbog urođenih mana (ili genetski ili tijekom inkubacije), mehaničkim ozljedama, držanjem u premalom akvaterariju, nedostatka čitavog spektra sunčeve svjetlosti ili prirodnog svjetla i/ili deficitarne prehrane.

 

Dakle, kako opisane promjene na oklopu Vaše kornjače mogu biti različite etiologije prema čemu se i terapija znatno razlikuje, savjetujem Vam da se obratite veterinaru koji će na osnovu pregleda postaviti sumnju na određeni problem te poduzeti odgovarajuću terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr