Povratak

Bogomoljka - razmnožavanje, ishrana i uvjeti u terariju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Dinko Kralik


 Odgovara:
Dinko Kralik, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam bogomoljku u terariju 5 dana. Ništa ne jede (davao sam joj muhe, crve, pauke itd.), no vidio sam da je zadebljanoga trupa. Znači li to da će mati mlade? Terarij mi je 60x30 i visina 30 cm. Ne znam je li to prevelik prostor za nju. Temp. je u njemu 22 C. Zanima me što moram napraviti ako izlegne mlade. I zanima me koju podlogu joj trebam staviti na dno terarija. Zasad imam sitne kamenčiće što su mi ostali od kornjače. Zanima me mogu li je hraniti i crvima za pecanje? Treba li joj svjetlo u terariju? Imam neonsku lampu. Trebam li joj to staviti? Lijepi pozdrav, Filip

O: Više o bogomoljkama možete pročitati u ranije objavljenom odgovoru Bogomoljka (Mantodea).

Bogomoljka se razmnožava na dva načina: partenogenetski, što se odvija u uvjetima bez mužjaka (prema navodima u literaturi, također uz navod da tada cijelo potomstvo budu ženke) i spolno razmnožavanje koje se odvija uz pomoć mužjaka u vidu parenja te  ženka nakon parenja mužjaka najčešće usmrti i pojede.

Ženka, također, ostavlja oothecu u jesen i vješa ih na drveće, iz kojih u proljeće izlaze malene nimfe.

Ishrana bogomoljki u terarijima – kao hranu ne preporučujem mrave, ose i slične agresivne vrste kukaca. Takav obrok ima tendenciju napasti bogomoljku, koja tada često ugiba uslijed ranjavanja. Idealne su vinske mušice (kod mlađih jedinki) i muhe, gusjenice i brašnari, a bogomoljke mogu pojesti i manje gujavice, pužiće i leptire. Predlažem Vam da svojoj bogomoljki ponudite crviće za pecanje pa ćete vidjeti hoće li ih pojesti. Ukoliko ih odbije, u našim dućanima od žive hrane koje bi bogomoljka mogla jesti možete kupiti i cvrčke i žohare (ponudite joj manje žohare).

U našim dućanima možete kupiti kao živu hranu crve brašnare kao i specijalnu terarijsku podlogu JBL Terra Coco koja se nakvasi u vodi.

Stavite svojoj bogomoljki rasvjetu jer će je rasvjeta ujedno i grijati. Treba joj osigurati temperaturu između 22-28 stupnjeva celzijusa, koja se po noći može nešto spustiti. Po noći joj gasite rasvjetu, ali treba osigurati da ne dođe do naglog pada temperature.

Vlažnost zraka treba biti između 40-65%. Budući da bogomoljke piju vodu s lišća ili stjenki terarija, potrebno je svaka dva dana osigurati vodu u obliku sitnih kapljica (pošpricajte terarij - možete kupiti posude s pumpicom za špricanje ili temeljito oprati neku od takvih posuda koje Vam ostanu iz kućanstva).

Isto tako, trebate joj osigurati neke grančice po kojima će se moći penjati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr