Povratak

Bolesna čančara - mokraćni kamenci

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Posjedujem oko pet godina mediteransku kopnenu kornjaču čančaru.Čuvam je u kućnim uslovima,u improvizovanom terarijumu,s tim da je tokom ljetnjeg perioda iznosim tokom dana vani u prirodu. Do ovog proljeća sa njom je sve bilo u redu, redovno  svake zime hibernira probudi se i tako u krug. Međutim ono što je neobično i što me je navelo na sumnju da je bolesna je njeno neobično ponašanje. Iako je budna već neko duže vrijeme (oko mjesec dana), nema dovoljno snage da se kreće i da normalno jede. Pomjera sve ekstremitete na dodir, ali ih ne uvlači u oklop, osim glavu. Djeluje dosta iscrpljeno, ne može da se osloni na noge,slabije su pokretljive naročito zadnje.

Takođe ne može da se samostalno hrani, pošto joj ugriz nije dovoljno jak da bi kidala i sitnila hranu (pa joj to ja radim ručno), ali ni to u potpunosti ne pomaže pošto dosta otežano i usporeno guta hranu, iako ima želju za hranom. Ono što sam takođe primjetio kao dosta neobično je velika količina vode koju pije. Naime prije sam je rijetko kad viđao da pije vodu, a prije neki dan je popila veliku količinu vode, koju je sledeći dan izmokrila. Još jedna stvar koja joj se dešavala i ranije, a meni je nepoznata i nejasna je izbacivanje, tj. izmokravanje neke neobične tečnosti nalik gipsu ili kreču, što joj se desilo i ovog proljeća poslije buđenja iz hibernacije, ali u dosta većoj količini nego prije. Molim vas da mi odgovorite kako da pomognem svojoj kornjači što prije, pošto u okolini gdje živim nema adekvatne zdravstvene zaštite i pomoći, kao ni prodavnica sa tipskom ishranom i lijekovima za životinje poput kornjače,tako da ću vjerovatno morati improvizirati (sa nekim vitaminima ili prehranom).
Unaprijed zahvalan i veliki pozdrav, Brane

O: Metabolizam proteina i aminokiselina rezultira produkcijom dušika koji mora biti eliminiran iz organizma. Kod sisavaca krajnji produkt metabolizma proteina je urea. Terestrialni reptili izlučuju mokraćnu kiselinu koja je slabo topiva u vodi i lako tvori soli mokraćne kiseline takozvane urate.

Bubrezi izlučuju mukoznu supstancu koja sadrži glikoproteine i mukopolisaharide koji sprečavaju urate da se nakupljaju u kanalić tako da ih prožimaju. Urati se izlučuju iz organizma u obliku polutekuće bijele paste.

Kod pojave mokraćnih kamenaca vlasnici primjete da životinja izlučuje više bijele formacije nego uobičajeno.

Mokraćni kamenci su čest problem i u gmazova u prirodi i u zatočeništvu. Uzroci su različiti, od neprikladne hranidbe do dehidracije i infekciozne etiologije.

Najčešći je ipak uzrok dehidracija. Veći kamenci uzrokuju oštećenje stjenke mjehura i životinja teže jede i diše. Vlasnici primjete i da stalno tiska, da stražnje noge drži u zraku, glavu niže.

Kamence dijagnosticiramo palpacijom u preponskoj jami. Rentgenski ne moramo sve vidjeti, a i mikroskopski nalaz neće ukazivati na promjene jer uratne kristale nalazimo i fiziološki u urinu.

Terapija nije hitno kirurška, ako pacijent slabije jede hranjenje i nadoknada tekućine je prvo što treba učiniti.

Savjetujem Vam da se konzultirate sa kolegicom Majom Lukač, dr.vet.med. koja se bavi liječenjem gmazova i educirana je za njih, na broj telefona 01/3098-038, Veterinarska ambulanta "Šapa", Taborska 5 a, Zagreb.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr