Povratak

Bolesna kornjača

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam pet crvenouhih kornjačica. Prije tri mjeseca jedna je kornjačica počela stalno zatvarat oči. Od tada ih nije otvorila. Stalno boravi na suhom. Ponekad ispušta nekakve zvukove kao da cvili. Drugoj kornjačici se počeo guliti oklop, ali ona normalno jede. Molim Vas da mi što prije napišete što je s mojim kornjačicama. Unaprijed zahvalna, Anja.

O: Opisano stanje može biti posljedica ili infekcije oka ili jednolične prehrane (avitaminoza A tj. nedostatak vitamina A) ili neadekvatnih uvjeta u akvaterariju, a najčešće je kombinacija navedenog.

Bolesti očiju u kornjača manifestiraju se otečenim kapcima, žmirkanjem ili potpunom nemogučnošću otvaranja očiju, gnojnim iscjedkom i svrbežom, a nastaju kao posljedica upalnih promjena izazvanim infekcijama.

Najčešće infekcije su bakterijske etiologije povezane s onečišćenom vodom, zbog velike količine amonijaka, nitrita i nitrata u vodi u kojoj borave.

Upala očiju ponekad se može nadovezati i na upalu pluća (zijevanje i cviljenje). Kornjače koje imaju problema s očima pretežno borave na kopnenom dijelu terarija, sunčajući se, imaju smanjen apetit, a ponekad potpuno prestanu jesti.

Svakako Vam savjetujem da obratite pažnju da li Vaša kornjačica ima sve potrebno u terariju za normalan život. Temperatura vode bi trebala biti najmanje 25 - 26°C, što ćete postići ukoliko imate grijač. Na nižim temperturama vode, kornjačama se uspori metabolizam (gmazovi su hladnokrvne životinje i neophodna im je toplina iz okoline da bi mogli normalno i zdravo živjeti), jer im je hladno te prestaju jesti, a podložnije su i oboljenjima.

Obavezno posjetite veterinara kako bi pregledao kornjaču i započeo s terapijom. Nadam se da nije prekasno s obzirom da proces traje već tri mjeseca. Podignete temperaturu vode na 30°C, dok se kornjačica ne oporavi. Osim temperature, važno je i osvjetljenje koje mora imati UV spektar zračenja i to UVA i UVB. Na ovaj način imitiramo sunčevo svjetlo koje je potrebno da bi se odvijala normalna sinteza vitamina D3 u organizmu, što je moguće samo uz UV zračenje, te na taj način omogućila resorpcija kalcija u kosti i oklop. Vrlo brzo zbog nedostatka UV zračenja dolazi do problema s oklopom, odnosno oklop postaje mekan, što često završava uginućem.

Ukoliko kornjača još jede, u prehranu joj ubacite sirovo meso (riba, piletina...), a redovnu hranu obavezno obogatite vitaminima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr