Povratak

Bolesna žutouha kornjačica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam malu žutouhu kornjačicu, dobila sam je prije tjedan dana i od tada je jela jednom i to smo je nahranili tako što smo držali račića dok ga nije uzela jer ga sama nije mogla uloviti. Nesto je veća od kovanice od pet kuna. Ima mekan oklop sa strane. Ima grijač i kapi s vitaminima, ali ne pomažu kad neće ništa jesti. Cijeli dan spava, reagira nekad na zvukove ali se ne budi. Često otvara usta kao da pokušava tako udahnuti. Ne znam šta da radim, ne bih htjela da ugine, žao mi je sto se tako muči, a ne znam nijednog veterinara kojem bi se mogla obratit za pomoć. A i ona je tako mala da ne znam ni kako bi dobila injekciju.
Molim vas da mi sto prije odgovorite, Vendi

O: Uvjeti u kojima kornjača živi u terariju najčešće su uzrok različitih stanja i oboljenja. Temperatura vode u terariju trebala bi biti 25-26°C, a s obzirom da imate grijač i ukoliko je grijač adekvatan s obzirom na litražu vode, temperatura ne bi smjela biti upitna. Savjetujem da ipak provjerite kolika je zaista temperatura vode, a ukoliko ga još nemate svakako postavite termometar u vodu, kako biste kontrolirali temperaturu vode.

Savjetujem da sada kada je kornjača u ovakvom stanju povisite temperaturu vode na 30°C. Ako je temperatura vode ispod 25°C metabolizam kornjača se usporava, te one slabije uzimaju ili potpuno prestanu uzimati hranu, njihova se aktivnost umanjuje, pa često većinu vremena provode spavajući ili boraveći na kopnenom dijelu terarija.

U prirodi dolazi do postepenog snižavanja temperaure, pa se kornjače pripremaju za hibernaciju tjednima prije, sve manje uzimajući hranu. U zatočeništvu je gotovo nemoguće postići hibernaciju, a i ne preporuča se, pa se niskom temeparturom vode pogoršava zdrastveno stanje, a hrana koja je u probavnom traktu ne stigne se probaviti, te zaostaje i ubrzo dovodi do ozbiljnih zdrastvenih problema, pa i do uginuća.

Mekani oklop najčešći je zdrastveni problem koji se javlja u vodenih kornjača. Ovaj problem je vezan za manjak kalcija, odnosno vitamina D3, koji sudjeluje u metabolizmu i resorpciji, odnosno transportu kalcija do skeleta i oklopa. Ako je hrana bogata kalcijem, a nema sinteze vitamina D3 i obrnuto, opet će se javiti problemi s oklopom. Vitamin D3 može se sintetizirati u organizmu jedino pod utjecajem sunčevog svijetla odnosno UV zraka. U zatočeništvu je zato potrebno obavezno u terarij postaviti adekvatno UV osvjetljenje s full spektrom, odnosno UVA i UVB zrakama. Koriste se specijalne lampe, dužine i jačine s obzirom na veličinu terarija. Ukoliko nemate takvo osvjetljenje savjetujem - ukoliko ste u mogućnosti - da ga što prije postavite u terarij. Ne pokušavajte kornjaču stavljati pored prozora kako bi "uhvatila" malo sunca, jer staklo propušta samo dio spektra, što nije nikako dovoljno, a propuh vrlo brzo dovodi do problema s dišnim sustavom, od kojih se najčešće javlja upala pluća.

Osim osvjetljenja, važna je i pravilna prehrana, koja će podmiriti potrebe organizma za hranjivim tvarima i kalcijem, te ostalim mineralima. Ove kornjačice su svejedi, a primarna hrana je hrana animalnog podrijetla. Komercijalna hrana koja dolazi na tržište u obliku račića, briketića i slično, nije dostatna da bi organizam koji je u rastu i razvoju dobio dovoljno proteina, masti, ugljikohidrata, vitamina i minerala. Savjetujem obavezno uvođenje u prehranu sirovog bijelog pilećeg mesa, mljevene junetine i teletine, pileća jetrica, ribu, a možete dodavati i sitno sjeckanu salatu i mrkvu.

Dakle, nikako nemojte izostaviti meso, a možete ponekad dodati i usitnjenu sipinu kost za ptice, koja je bogata kalcijem.

Ove kornjače su izuzetni lovci, te im svakako možete ponekad staviti i po koju manju živu akvarijsku ribicu u terarij.  Na taj ćete način potaknuti njen lovački instinkt. Kasnije, u starijoj dobi, kornjače više preferiraju vegetarijansku ishranu. Uz meso i ribu, preporučujem Dajana Pet proizvode za kornjačice, te odličnu Bunny Allgau Fresh Snacks hranu, koja sadrži mješavinu različitih biljaka, a dodatno je obogaćena vitaminima.

Zijevanje, hvatanje zraka i sl. neki su od simptoma problema dišnog sustava. Kako je Vaša kornjačica vrlo mala, slabog imuniteta, najvjerojatnije se razvila upala pluća, koju treba što prije sanirati. Upala pluća javlja se u akutnom i kroničnom obliku, a akutni neliječeni oblik završava uginućem ili pak prelazi u kronični oblik, koji se svakim stresom i padom imunosti može ponovno aktivirati. Dijagnoza se potvrđuje RTG snimkom pluća, no kako se radi o vrlo mladoj kornjačici takva pretraga se ne preporučuje, a iskusan veterinar može već na temelju kliničkih znakova zaključiti da se radi o pneumoniji. Upala pluća se liječi injekciono intramuskularnom ili subakutnom aplikacijom antibiotika. Doza se točno može izračunati s obzirom na težinu kornjačice.

Svakako Vam savjetujem da što prije potražite veterinara koji poznaje fiziologiju i patologiju kornjača kako biste što prije započeli liječenje. Vašoj kornjačici potrebna je i vitaminska terpija s AD3E preparatom, kako bi se sanirao mekani oklop, te antibiotska terapija. Ne brinite se što se tiče injekcija, iz razloga što se koriste specijalne brizgaljke i iglice, u koje se može "navući" točna doza lijeka, a tako male iglice neće ozlijediti kornjačicu, ni izazvati bilo kakav defekt tkiva.

Uz urgentno liječenje koje zahtjeva Vaša kornjačica, što prije je potrebno omogućiti spomenute adekvatne uvjete u terariju.

Nadam se da sam Vam pomogla i da će se Vaša kornjačica uskoro oporaviti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr