Povratak

Bolesti očiju u kornjača

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam crvenouhu kornjaču, stara je negdje 8 mjeseci. Bila je jako vesela i živahna, od nas je tražila hranu, nije bila bojažljiva niti pokazivala da joj nešto ne odgovara. Ima svoj akvarij s grijanom vodom, filterom... i sada odjednom se kao razbolila: ima neku kožicu preko očiju, mutne su, više se gotovo uopće i ne kreće, slabo jede ... što joj je? Molim vas, odgovorite. Pružili smo joj sve potrebne uvjete i ne shvaćam u čemu smo pogriješili ... hoće li uginuti?
Hvala unaprijed, Ivona

O: Uvjeti držanja najodgovorniji su za pojavu oboljenja u kornjača.

Bolesti očiju najčešće su uzrokovane manjkom vitamina A u prehrani, lošom kvalitetom vode, te bakterijskim, gljivičnim, virusnim infekcijama, alergijskim reakcijama, kao i mehaničkim oštećenjima uzrokovanim stranim tijelima, a mogu se javiti i sekundarno uslijed nekih drugih organskih oboljenja (upala pluća, stomatitis itd.).

Bolesti očiju u kornjača manifestiraju se kao blepharitis (upala očnih kapaka), blepharedema (edem očnih kapaka), fibropapilom kapaka, abrazije i ulceracije, te druga oštećenja rožnice, keratitis, konjuktivitis, keratokonjuktivitis, uveitis, katarakta itd.

Manjak vitamina A, kao uzrok oboljenja oka, posljedica je neadekvatne i manjkave prehrane. O prehrani kornjača već sam pisala, pa više možete pročitati na sljedećem linku: http://www.pet-centar.hr/content/view/2847/70/.

Avitaminoza vitamina A najčešće se manifestira kao blepharedem i blapharitis. Liječenje se provodi vitaminskim preparatima vitamina A, oralno ili injekciono, ovisno o težini stanja.

Na ovakva stanja često se nadovezuju i sekundarne baterijske infekcije, što dodatno komplicira stanje, pa je često uz terapiju vitaminskim preparatima uključena i antibiotska terapija.

Loša kvaliteta vode posljedica je nagomilavanja organskog i anorganskog otpada u vodi, te loše filtracije i neredovite izmjene vode. Klor, nitrati, nitriti, amonijak, iritiraju očne spojnice i sluznicu oka, pa često dolazi do upalnih promjena. Stoga se preporuča adekvatna filtracija s obzirom na litražu akvarija, odstajala voda prije unosa u akvarij, te upotreba sredstava koja vežu klor i teške metale pri svakoj izmjeni vode.

Bijela kožica koju spominjete je najvjerojatnije treči očni kapak, koji može prolabirati uslijed upalnih promjena, drugih organskih oboljenja, te toksemije organizma.

Svakako Vam savjetujem da svoju kornjačicu što prije odvedete veterinaru, kako bi postavio točnu dijagnozu i zapoceo s adekvatnom terapijom.

Naveli ste grijač, pa pretpostavljam da je temperatura vode minimalno 25°C. Svakako temperaturu vode povisite na 30 - 31°C, te počnite dodavati na hranu multivitaminske kapi, kako biste ojačali imunološki status. Niste spomenuli imate li UV rasvjetu, te ukoliko nemate, svakako što prije nabavite, i to sa spektrom UVA i UVB zraka koje su izuzetno važne za održavanje zdravog i čvrstog oklopa, te drugih koštanih struktura.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr