Povratak

Brachypelma auratum

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Mene zanima tarantula Brachypelma auratum. Kakav joj terarij treba? Kako je treba i koliko hraniti? Zanima me da li je imate u prodaji? Unaprijed zahvaljujem, Franjo

O: Brachypelma auratum je lijepe crne boje, s vatreno crveno obojanim dijelovima na području zglobova. Naraste do veličine 12,5 do 14 cm u promjeru, a prosječni životni vijek joj je od 15 do 25 godina.

Vrlo je otporna vrsta tarantule, vrlo mirna pa stoga i popularna kao kućni ljubimac.

No, ukoliko je pod stresom ili je se provocira njezino ponašanje se naglo može promijeniti pa može i ugristi. Nije svrstana u otrovne tarantule, no ako ste inače alergični na ubod bilo kojeg insekta, s ovom tarantulom trebate biti oprezni. Osim što može ugristi, ova tarantula na trbuhu ima posebne urtikarijske čekinje koje pod stresom izbacuje. Ove čekinje mehanički iritiraju kožu u ljudi, ali opasnije su ako se udahnu ili dospiju u oko.

Za smještaj ove tarantule potreban Vam je terarij odgovarajuće veličine. Dovoljan joj je 3x širine, 2x duljine i 2x dubine duljine tijela tarantule. Najčešće se drži u terarijima veličine 50x50x50 cm. Ova vrsta je terstrijalna pa je dobro staviti bar na jednom dijelu terarija dublji sloj podloge, a na ostatku terarija nekoliko grana ili biljaka za sakrivanje. Najbolja podloga za ovu vrstu tarantule je ona s velikim postotkom pijeska, a trebala bi biti dubine od oko 7 do 10 cm.

Ovoj tarantuli odgovara temperatura između 24 i 30°C, a što se vlage tiče dovoljno je jednom tjedno vodom posprejati stranice terarija te svakodnevno držati posudu punu s vodom u terariju. Vole vlagu od oko 65% pa i više (do 70%).

Neobično za tarantule, no ova vrsta voli svjetlost i voli se sunčati, naročito na ulasku u svoje skrovište. Tako, možete u terarij staviti UV lampu koja će ujedno emitirati cijeli spektar sunčeva svjetla, grijati prostor i omogućiti joj uživanje u sunčanju.

Brachypelma auratum oportunist je što se tiče prehrane. Hrani se malim kralježnjacima, poput crvčaka ili skakavaca, jednom tjedno, a dobro je nakon 24 sata svu nepojedenu hranu maknuti iz terarija pa ponuditi tek za tjedan dana.

I ova tarantula se presvlači tijekom njezina rasta i razvoja, a presvlačenju predhodi period odbijanja hrane i letargija. Ovaj period nekad traje nekoliko tjedana, a ponekad tek nekoliko dana. Izuzetno je bitno da je se tada ne uznemirava jer je ovo vrlo osjetljivo vrijeme za nju. I nakon presvlačenja nije potrebno nuditi hranu tarantuli jer su joj i tijelo i nožice još uvijek mekani.

Na žalost, ovu tarantulu nemamo više u ponudi, no iz skupine Brachypelma imamo trenutno raspoložive Brachypelma albopilosum, Brachypelma boehmei  te Brachypelma smithii.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr