Povratak

Brzina rasta žutouhe kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam žutouhu kornjaču već 2 godine, a dobila sam ju s 2 ili 3 mj. Sada je dugačka oko 10 cm samo s oklopom. Živi vani u umjetnom jezeru i zanima me da li prebrzo raste jer su sve kornjače mojih prijateljica manje od nje. Svaku zimu ide u hibernaciju i hranim ju 1 ili 2 puta na dan. Hvala!

 

O: Žutouha kornjača (Trachemys scripta troosti) je vrsta kornjača koja postiže dužinu oklopa oko 12,5 - 28 cm i to do 7. godine života te su prosječne težine oko 240 gr. Nakon sedme godine života ova vrsta  još uvijek raste, međutim, zato što je to tek nekoliko milimetara godišnje, teško da se može i zamijetiti.

 

U pravilu, ženke su veće od mužjaka.

Na brzinu rasta kornjača utječe više čimbenika (uvjeti držanja, način prehrane, spol,...). Stoga, ako su uvjeti držanja kornjača narušeni, rast je usporen ili nepravilan (kornjačice ostaju male i zakržljale), a spolna zrelost odgođena.

 

Uzgajivači navode da je mlade kornjače potrebno hraniti svaki dan, i to najmanje dva puta dnevno. Kornjače starije od godinu dana trebalo bi hraniti svaki drugi ili treći dan, i to jednom dnevno. U toj dobi, savjetuje se postepeno privikavati ljubimca i na biljnu hranu.

 

Dakle, nepravilno izbalansirana ili učestala prehrana kornjača može uzrokovati ubrzani rast oklopa ljubimca.

 

Prema podacima koje ste mi naveli o starosti  i veličini oklopa ljubimca, Vaš ljubimac ne raste prebrzo nego je po svojoj veličini unutar svih normalnih granica. Naime, smatra se da zdrave, pravilno držane i hranjene kornjače godišnje rastu 2-4 cm.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr