Povratak

Buđenje čančare iz hibernacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam običnu čančaru - kornjaču. Držao sam je u hibernaciji ispod suhog lišćai blagog sloja zemlje (da se ne bi udušila). Držao sam je u podrumu od polovice 10. mjeseca. Naime, ona ima oko godinu dana. U podrumu je tamno i temperatura mu ove zime nije padala ispod 10°C. Ovih dana je temperatura bila 15°C u podrumu i bojao sam se da ne ugine. U mojoj sobi  je također 15°C tako da sam je donio prije manje od tjedan dana u sobu... a i ima svjetlosti danju. Jesu li to dobri uvjeti za buđenje? Ili temparatura treb narasti iznad 20°C. Ne bih je volio izgubiti. Znam da se ne smije, ali podignuo sam je i okrenuo naopako da vidim je li živa, i da - micala je nožicama.. ali još spava. Hoću li samo tako čekati da se sama probudi ili je bolje ostaviti je na balkon uz sunce i temperature iznad 15-17°C?
Hvala! Anđelko

O: U prirodi čančare hiberniraju kada su temperature okoliša izmedu 0 i 10°C. Temperatura se nikako se ne bi smjela spustiti ispod 0°C jer to dovodi do smrzavanja.

Kako temperature rastu, a u pravilu kad počinju prelaziti 10-12 stupnjeva, kornjače se zagrijavaju što dovodi do ubrzavanja metabolizma i svih životnih funkcija te se životinje bude. S obzirom na to da ste je donijeli u sobu, bilo bi najbolje da tu ostane još neko vrijeme. Nastojte je držati pod pokrovom kojim je bila pokrivena do sada kako buđenje nebi bilo naglo.

Kroz 10-tak dana, već prema prognozama, ako se očekuje dulji period stabilnog vremena bez većih temperaturnih oscilacija možete ju tako zaklonjenu staviti na balkon što će voditi postepenom buđenju.

Idealna temperatura na kojoj čančare funkcioniraju kreće se između 25 i 29°C, a u procesu buđenja svakako bi trebala biti iznad 18 i 20°C.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr