Povratak

Crvenotrba i zlatovrata vodena kornjača

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Možete li mi nešto reći o azijskoj kornjači, vodenoj zlatovratoj kornjači i o vodenoj crvenotrboj kornjači?
Hvala, Tomislav

O: Većina vodenih kornjačica je podrijetlom iz Sjeverne Amerike i Azije.

Za njihovo držanje je potreban akvarij sa suhim djelom na kojem će sunčati i osušiti. U akvarij bi trebalo postaviti grijač i rasvjetu te filtraciju što bi osiguralo stabilne životne uvjete.

HRVATSKI NAZIV: Crvenotrba vodena kornjača
LATINSKI NAZIV: Terrapene rubriventris, P. rubriventris
PRIRODNO STANIŠTE: Sjeverna Amerika
ISHRANA: Ova vrsta kornjače je svejed.

Mladunci se hrane proteinskom hranom životinjskog podrijekla (larva crvenog komarca, pastrva, oslić, goveđe srce, pileće bijelo meso), a odrasle jedinke pretežno hranom biljnog porijekla. Mladunci postepeno nakon prvog mjeseca mogu prijeći na kvalitetnu peletiranu hranu za vodene kornjače.
UVJETI DRŽANJA: Uvjeti držanja su isti kao i za većinu vodenih kornjača. Terarij s dijelom za plivanje i dijelom za sunčanje u omjeru 2 naprema 1. Temperatura vode 23- 25 °C a mjesto za sunčanje 28-32°C(SPOT lampa). Kod držanja većega broja kornjača potrebna je dobra mehaničko-biološka filtracija s čestim izmjenama vode radi izbjegavanja bakterijskih infekcija. Rasvjeta bi trebala sadržavati UVA i UVB zrake. Kornjače narastu 24 - 40 cm što ovisi o uvjetima držanja i prehrani.

HRVATSKI NAZIV: Zlatovrata vodena kornjača
LATINSKI NAZIV: Mauremys sinensis, Ocadia sinensis
PRIRODNO STANIŠTE: Jugoistočna Azija tropskog i suptropskog pojasa
ISHRANA: Ova vrsta kornjače je pretežiti biljojed. Mladunci se hrane proteinskom hranom životinjskog porijekla (gammarus, pastrva, oslić, goveđe srce) dok odrasle jedinke treba hraniti hranom biljnog porijekla.
UVJETI DRŽANJA: Uvjeti držanja su isti kao i za većinu vodenih kornjača. Terarij s dijelom za plivanje i dijelom za sunčanje u omjeru 2 naprema 1. Temperatura vode min. 25  °C a mjesto za sunčanje 28-32 °C. Kod držanja većega broja kornjača potrebna je dobra mehaničko-biološka filtracija s čestim izmjenama vode radi izbjegavanja bakterijskih infekcija. Rasvjeta bi trebala sadržavati UVA i UVB zrake. Ove kornjače su veliki ljubitelji sunčanja i dosta vremena provode na kopnu. Zlatovrate vodene kornjače narastu 20 - 25 cm.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr