Povratak

Dendrobates leucomelas

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Je li mi možete reći nešto o Dendrobates leucomelas i o njihovom održavanju? Imate li tu vrstu u svojim trgovinama, ako imate koliko košta?
Unapred hvala!
David

O: Dendrobates leucomelas je otrovna žaba, s prirodnim staništem u sjevernim dijelovima Južne Amerike (Venezuela, Gvajana i Brazil). Ovaj vodozemac pretežno boravi u vrlo vlažnim uvjetima na drvećima ili kamenju. U odnosu na ostale žabe iz skupine, Dendrobatidae bolje podnosi i manje vlažna područja.

Ova otrovna žaba mala je veličinom i obojana čistim, bistrim bojama. Postoji gotovo 250 vrsta, koje dolaze u bojama koje variraju od tamno ljubičasto-plave do svijetlo neonski žute te smeđe ili crne te kombinacijama istih. Ovako bistre i jasne boje služe upozoravanju potencijalnih predatora o njihovoj otrovnosti.

Treba napomenuti kako oni primjerci uzgojeni u zatočeništvu nisu otrovni.

Sve vrste ove obitelji su diurnalne, što dodatno pridonosi većem ineteresu kod hobista.

Općenito, ova otrovna žaba je vrlo zahtjevna za držanje jer su vrlo osjetljive te treba strogo slijediti upute držanja te životinjicu nabaviti od iskusnog uzgajatelja i ne mlađu od 12 tjedana. 

Što se smještaja tiče, prostrani tropski terarij veličine od 60x30x40cm je dostatan dendrobates leucomelasu. Na dno terarija stavite podlogu, grane za penjanje te plitku posudu za vodu ili se možete odlučiti za složeniji model sa fontanom, tajmiranom rasvjetom i mnoštvom različitih tropskih biljaka.
 
Dendrobates leucomelasu je potrebno osigurati dnevnu temperaturu od 23-28°C sa padom temperature tijekom noći na 21°C a vlažnost od 70-90%.

Dendrobates leucomelas hrani se sitnom živom hranom (zbog svoje veličine). Npr. voćne mušice, cvrčci, larve muha,.... Osigurati svakodnevni izvor hrane je najteži dio držanja ove žabe pa se najbolje odlučiti za uzgajanje malih insekata. Ovisno o veličini, dnevno je potrebno po žabi osigurati 15-40 insekata. Za zadovoljenje nutritivnih potreba u prehranu je dobro dodati vitaminsko-mineralne dodatke za vodozemce.

Na žalost, ova vrsta žabe nije u ponudi Pet centra.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr