Povratak

Držanje crvenouhe kornjače u bazenčiću ili jezercu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Radi se o dvije crvenouhe kornjače koje imaju 9 godina i dosta su velike te zahtijevaju veći akvarij. Dvoumim se između izrade novog akvarija ili vanjske bare. Što se tiče akvarija znam sve, ali bara..? Zanimalo bi me da li vi imate kakve odgovore što se tiče izgradnje, opremanja.. i, naravno, da li postoji nekakva literatura ili čak internet stranie na kojima bih mogao pročitati i saznati kako napraviti baru? Živim u mjestu nedaleko Rijeke i kod nas zna puhati dosta jaka bura (bara bi se svakako zaštitila), a temperatura zimi još nije bila ispod 10°, ljeti su vrućine velike, kao i u ostalim gradovima. Unaprijed zahvaljujem,
Gordan

O: Crvenouhe kornjače potječu uglavnom iz sjeverne Amerike (Virginia, Florida, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico), gdje prevladava subtropska klima. 14 vrsta i podvrsta može se naći u centralnoj i južnoj Africi.
 
Gore navedeno sam spomenuo iz razloga što bi se i uvjeti koje im moramo osigurati trebali podudarati s klimatskim uvjetima podneblja od kuda potječu. S obzirom da ove vodene kornjače žive u toplijim vodama, za normalan rast, razvoj, zdravlje i dobar apetit trebalo bi im osigurati temperaturu vode od oko 25ºC te dovoljnu količinu sunčeve svjetlosti, odnosno, dovoljnu količinu umjetnog izvora svjetla s UV spektrom zračenja. Također, bitna je i prikladna prehrana te dovoljna količina minerala i vitamina.
 
Od svibnja do rujna možete ih držati u bazenčiću ili jezercu. Takvo mjesto bi trebalo imati dovoljnu količinu sunca, ali i dio koje je u sjeni. Što se tiče samog uređenja, u našim trgovinama možete izabrati razne dodatke i ukrase, poput kamenja u boji, umjetnog bilja, stabalca i korijenja koji služe kao lijep ukras i kao područje gdje kornjače vole veći dio dana boraviti. Također možete nabaviti i drugu prateću opremu.

Vodene kornjače u prirodi hiberniraju u mulju na dnu jezera i bara, smanjujući metabolizam na mininum, a time i potrebu za kisikom. Kisik primaju preko sluznica grla i kloake. Za preživljavanje je bitno da se voda nikada potpuno ne zamrzne. Da bi se desila umjetna hibernacija, kornjači bi trebalo uskratiti hranu nekoliko tjedana prije jer u protivnom zaostala hrana fermentira, zbog čega dolazi do upalnih promjena na probavnim organima i smrti životinje. Sa snižavanjem temperature pada i imunološki odgovor organizma pa su u toj fazi kornjače osjetljivije na pojavu bolesti. Zbog svega navedenoga proizlazi zaključak da je crvenouhe kornjače u zatočeništvu bolje držati na konstantnoj temperturi tokom cijele godine.

O hibernaciji crvenouhih kornjača pisao sam ovdje.

Dodatne informacije o držanju ove vrste kornjača možete naći na internetu te u boljim knjižarama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr