Povratak

Fiji iguana (Brachylophus fasciatus)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Molio bih vas da mi kažete neke podatke o Brachylophus fasciatus i njegovom držanju u terariju.


O: Fiji iguana (Brachylophus fasciatus) je arborealna vrsta guštera koja naseljava jugoistočne dijelove otočja Fiji i Tonga. 

Ova vrsta guštera može narasti do dužine od 80 cm, od čega 3/4 čini rep. Uglavnom, ženke su manje od mužjaka te su uglavnom zelene boje sa svijetlozelenim do žutim trbuhom. Za razliku od ženki, mužjaci posjeduju 2-4 svijetloplave linije na zelenom tijelu. Oba spola karakteriziraju crvenkasto smeđe oči i žute nosnice.

U držanju ove vrste guštera, kao i kod svih drugih vrsta potrebno je osigurati im optimalne uvjete, uvjete koji se donekle podudaraju s uvjetima u kojima bi u prirodi živjeli.

Uzgajivači navode, da je za prikladan prostor moguće odabrati i sličan prostor kao i za zelene iguane. U pravilu drže se u paru te bi za odrasli par bilo potrebno osigurati ograđeni prostor minimalnih dimenzija 200x100x120 cm. U rasvjeti se mogu koristiti 4 fluorescentne lampe od 18W te lampe koje oponašaju sunčevu svjetlost i osiguravaju na određenom mjestu temp. od cca 32°C. U takav prostor trebalo bi dva puta dnevno osigurati dovoljnu količinu vlage (60-80% dnevna, 75-95% noćna). Za podlogu se može koristiti fini pijesak (1-3 mm veličina zrnaca). Kroz cijeli prostor trebaju se protezati horizontalne i vertikalne grane koje osiguravaju mjesta za odmaranje i kretanje ljubimca. Dnevna temperatura  bi trebala biti između 28 i 32°C, a noćna između 18 i 23°C.

Fiji iguane su većinom vegetarijanci te bi im i prehranu na takav način trebalo prilagoditi. U prehranu se mogu jednom tjedno dodati i malo insekata. Ovdje je bitno napomenuti da se svi uzgajivači slažu da se svaki obrok treba posuti s vitaminima i mineralima (suplementima) koje je moguće kupiti u specijaliziranim trgovinama za ovu vrstu ljubimaca.
 
Oko 16 mjeseca života, ova vrsta postiže seksualnu zrelost. Prosječno gnijezdo se sastoji od 1-7 jaja (ovisno o veličini ženke) položenih u vlažni pijesak. Tijek inkubacije varira i može se kretati između 120 i 170 dana pri 29-30°C. Nakon tog perioda, može se očekivati izlijeganje mladih.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr