Povratak

Gliste u prehrani kornjača / Vitamini u hrani

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Doznao sam da žutouhe kornjače smiju jesti kišne gliste i puževe golaće. Zapravo me zanima je li smijem kišne gliste i puževe golaće uzeti iz prirode i dati kornjači ili se moraju kupiti, a ako se moraju kupiti gdje se nabavljuju? Moje drugo pitanje je u kojoj se hrani nalaze vitamini A, C, D3, E i H? Hvala, Kruno

O: Kornjače je potrebno hraniti najsličnije onome kako bi jele u prirodi. Dakle, puževi, gliste, crvi, sirovo meso, riba, jetra te zelena hrana, kao što je endivija, matovilac, trputac, maslačak, ribana sirova mrkva, jabuka, lubenica, dinja, mango, papaja.

Ne preporučuje se davati navedene životinjice iz prirode jer mogu sadržavati parazite. U Hrvatskoj trenutno nema u uzgoju puževa golaća pa  preporučujem da ih, u međuvremenu, ne dajete kornjačama , dok uzgoj glista postoji u eko proizvodnji humusnog gnojiva . 

Crvene gliste se u pogodnim uvjetima enormno množe pa se mogu, bez opasnosti za funkcioniranje legala, vaditi i koristiti za ishranu kućnih ljubimaca (ptica, reptila, ribica i sl.), peradi, riba i stoke  jer predstavljaju čistu proteinsku hranu.

Glavni izvori vitamina A su mrkva, jetra, mlijeko i mliječni proizvodi,  žutanjak i riba.

Vitamin C ili askorbinska kiselina je vitamin topiv u vodi, a prisutan je u svježem voću i povrću. To je prvi sintetski dobiveni vitamin .

Vitamin D prisutan je većinom u namirnicama životinjskog podrijetla. Najbogatiji prirodni izvor su ulja jetre bakalara i drugih masnih riba, poput sardine, lososa i sleđa. Dobar izvor vitamina D su i žumanjak jajeta, pastrva i jetra, iako količine mogu varirati.

Vitamin E predstavljaju u mastima topljivi tokoferoli, koji u organizmu djeluju kao jako dobri antioksidansi. Nedostatak vitamina E vrlo je rijedak jer je taj vitamin vrlo široko zastupljen u hrani. Nalazi se u svim tkivima u organizmu, a najviše ga je u jetri, masnom tkivu i mišićima.

Biotin se nalazi u pekarskom kvascu, pivskom kvascu , kokošjem jaju, jetrica (goveđa i svinjska), siru , soji , lososu, suncokretovim sjemenkama, brokulama, orasima i krumpiru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr