Povratak

Gušteri iz porodice Uromastyx

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Svačićeva 61, Osijek

P: Zanima me da li postoji neki pustinjski gušter koji može u terarij 60x60 cm, a da nije leoprd gekon, i koji su mu uvjeti držanja, koliko ih može stati u taj terarij. Visina može biti do 130 cm.
Pozdrav od Nikole

O: U terarij navedene veličine možete staviti Pustinjsku iguanu, o kojoj je pisala Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med. ovdje, Fat tail gekona o kojem je kolegica pisala ovdje, zatim Bradatu agamu o kojoj je pisao Dino Karakaš, dr.vet.med. ovdje ili guštere iz porodice Uromastyx.

Postoji otprilike 13 vrsta Uromastyx guštera.

Postojbina ovog guštera proteže se od sjeverozapadne Indije do sjeverozapadne Azije i Arapskog poluotoka pa sve do Sahare.

Članovi ove porodice pripadaju gušterima sa šiljastim repovima. Postoji šest vrsta (Uromastyx aegypticu, Uromastyx ornatus, Uromastyx ocellatus, Uromastyx acanthinurus, Uromastyx hardwicki, Uromastyx benti), koje su povremeno dostupne u trgovinama kućnim ljubimcima, a ostalih sedam vrsta se izuzetno rijetko sreću.

Uromastyx aegypticus je najveći pripadnik ove porodice, naraste do 75 cm, a teži i do nekoliko kilograma. Ostali pripadnici porodice Uromastyx manji su od 30 cm.

Boja kože varira od vrste do vrste, Uromastyx aegypticus i Uromastyx hardvicksu uglavnom mračni i smeđi. Uromastyx achanthinurus zna biti žut, zelen, svijetlo narančast ili kombinacija svih tih boja. Uromastyx ornatus mijenja boju prema seksualnom sazrijevanju, odrasli mužjaci su zeleni sa zelenim i narančastim pjegama, dok ženke imaju više žute, smeđe i narančaste.

Svaka vrsta prilagodila se uvjetima u kojima živi u prirodi pa je za svaku vrstu nužno da dobro proučimo njihovo podrijetlo i način života u prirodi. Budući da je to relativno nova vrsta, nema dovoljno dostupnih informacija. Generalno ova porodica naseljava pustinje pa se prema tome drže u takvom okolišu, tj. postavu terarija.

Terarij bi trebao biti načinjen od stakla, s dobrom ventilacijom. Na dno terarija postavljamo grijač, (žičani ili grijaću ploču), grijač pokrijemo s tepihom, na njega se stavlja pijesak i kamenje (moramo paziti na orijentaciju, tj. slaganje kamenja, kako se ono ne bi srušilo na guštera). Vrlo je bitno da je sloj silikatnog pjeska dosta debeo jer se Uromatyx u njega zakopa kada ide spavati.

Temperatura varira od 16°C do 32°C. Ovi gušteri prilagodili su se vrućoj pustinjskoj klimi pa temperatura može varirati od 32°C pa do čak 45°C na mjestu za sunčanje (basking-spot), do temperature u zasjenjenom dijelu terarija koja bi trebala biti od 21°C do 25°C. Kao i svim gušterima, dnevna i noćna temperatura moraju se razlikovati za oko 10-15°C, tako da je noćna temperatura između 18-21°C.

Ponašanje guštera varira od vrste do vrste, čak i kod pojedinaca unutar iste vrste.

Određena količina UV zraka obavezna je za sve guštere pa tako i za ove. UV zrake ne prolaze kroz staklo pa tako ne treba stavljati stakleni terarij na sunce, već se obavezno moraju nabaviti lampe koje zrače određenu količinu UV spektra. Određena količina UV-A i UV-B spektra potrebna je kako bi gušteri mogli sintetizirati vitamin D.

Svakako treba osigurati žarulje, kao i bilo koju drugu instalaciju u terariju, od životinja (da se ne opeku na nisku neosiguranu lampu) i od strujnog udara.

Većina guštera koji žive u pustinjskoj klimi naviknuti su da ne uzimaju vodu u tekućem obliku. Mnoge vrste uzimaju vlagu iz svoje hrane, a neke skupljaju vlagu iz jutarnje rose. Mnoge od tih vrsta smeta čak i prevelika vlaga zraka. Zdjelica s vodom mora se ponuditi samo povremeno i nakon nekog vremena trebala bi se izvaditi iz terarija.

Uromastyx su omnivori, što znači da uzimaju hranu životinjskog i biljnog podrijetla. Budući da nema previše dostupnih podataka o specifičnim prehrambenim potrebama ovih guštera, preporuča se ponuditi im što veći izbor. Mladi Uromastyxi preferiraju hranu životinjskog podrijetla, poput crva brašnara, cvrčaka i sl. Takva hrana nudi im se tri do četiri puta tjedno. Od biljne hrane nudi im se kuhani krumpir, salata, zelje, lišće maslačka, mrkva (sitno naribana) itd.

Što se tiče bradatih agama, za odrasle jedinke potreban je terarij dimenzija minimalno 100x40x40 cm (bolje je da bude i veći, i do 500 l zapremnine), dok je par ili 1 mužjaka i 2 ženke potreban terarij dimenzija 150x50x50 cm (minimalno 120x45x50 cm).

Nadam se će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr