Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mušku crvenouhu kornjaču više od 5 mjeseci, hranim je sušenim račićima te povremeno kuhanom mrkvom. Od prošlog tjedna je prestala u potpunosti jesti. Usto se malo kreće i često spava (možda samo drži zatvorene oči), no prije se nije tako ponašala, voljela je jesti, kretala se i često bila budna. Plastični akvarij sam kupio s kornjačom pa joj je postao premalen. Možete li mi reći što nije u redu s njom te kako da to ispravim i koliko veći akvarij da kupim. Hvala, Leon

O: Crvenouha kornjača je najčešći kućni ljubimac među gmazovima.

Ovoj životinjici treba omogućiti uvjete u akvariju/terariju što sličnijima onima u prirodi. 

Crvenouha kornjača (Trachemys scripta elegans) dosegne veličinu od 25 - 30 cm (dužina oklopa), stoga, uzimajući u obzir njihovu konačnu veličinu, akvaterarij bi trebao biti volumena minimalno 150 - 200 l, a idealan je od 360 l, pa i više. Vrlo je bitno osigurati dovoljno prostora, kako bi kornjačica mogla nesmetano plivati i kretati se, te se na taj način izbjegle atrofije muskulature, koje se upravo javljaju zbog nemogućnost dovoljnog kretanja.

Kako se ove kornjače vole zavlačiti i kopati, na dno terarija je poželjno staviti kamenčiće, i to veće od usnog otvora kornjače, kako bi se izbjeglo gutanje istoga. Pijesak treba izbjegavati, jer vrlo brzo nakon gutanja dolazi do začepljenja probavnog trakta i uginuća.

Osim navedenoga, pijesak djeluje iritantno na sluznici oka, te je na taj način oštećuje.

U akquaterariju treba biti smješten kopneni dio, na kojem bi se kornjača mogla sunčati, a potrebno ga je osvjetliti lampom s UV spektrom zraka. U prirodi sunčevo svijetlo im daje potrebnu količinu zraka UV spektra. UV spektar zraka je potreban kako bi se odvijala sinteza vitamina D3 u organizmu, koji je izuzetno važan za metabolizam i transport kalcija. Sinteza vitamina D3 je neophodna za pravilno okoštavanje oklopa, kostiju i naravno kože kornjače. Bez adekvatnog osvjetljenja vrlo brzo dolazi do deficita vitamina D3, a time i do hipokalcemije (bez vitamina D3, bez obzira na količinu kalcija u organizmu, onemogućen je njegov metabolizam i transport, te obrnuto). Manjak kalcija uzrokuje probleme s oklopom, koji nažalost mogu završiti i uginućem. Uz lampu s UV spektrom, možete s vremena na vrijeme dodati u vodu i sipinu kost za ptice, koja je odličan izvor kalcija.

Prostor iznad kopnenog dijela mora biti dovoljno visok, iz razloga što su kornjače izuzetno dobri penjači, te na taj način izbjegavamo padove, a time i napuknuća oklopa. Idealno bi bilo zatvoriti terarij poklopcem, a neki terariji već imaju ugrađene lampe s UV spektrom. Najbolje je koristiti lampe koje sprečavaju nakupljanje algi u teriju i na oklopu kornjače. Između poklopca i površine vode stvara se zona toplog i vlažnog zraka, u kojoj se kornjača sunča.

Crvenouhe kornjače su toplovodne životinje, te da bi se probava i metablizam normalno odvijali potrebna je stalna temperatura vode od 25 - 26°C. Zato je potreban grijač za vodu. Grijač mora odgovarati litraži terarija i svakako se prije nabavke posavjetujte s nekim od prodavača.

Kako dolaze sve hladniji dani, a sobna temperatura nije dovoljna da bi voda bila na spomenutoj temperaturi, vjerojatno je to jedan od razloga što Vaša kornjačica ne jede. Neadekvatni uvjeti u teriju su upravo najčešći razlog zdrastvenih problema kornjačica.

Pored UV lampe i grijača, vrlo je bitna i filtracija vode. Filtracija u terariju oponaša prirodni izvorni biotop (sporiji vodeni tokovi i jezera), a voda u terariju duže ostaje čista. Vodene kornjače su poznate kao veliki onečiščivaći vode, te je svakako potrebno nabaviti filter (kapaciteta prema volumenu akvaterarija) koji će uklanjati otpadne tvari, koje se akumuliraju u vodu prilikom uriniranja i defekacije.

Terarij je potrebno smjestiti na mjesto bez propuha, jer u protivnom vrlo često dolazi do upale pluća i uha u kornjača.

Ishrana, osim gotove tvorničke hrane (račići i briketi) mora sadržavati i sirovo meso. Piletina, govedina, teletina, junetina, puretina, goveđa ili teleća srca, pileća srca, jetrica itd. Ove kornjače su mesožderi, no možete im ponuditi i voće i povrće. Voće i povrće češće konzumiraju u starijoj dobi. Meso obiluje vitamonom B1 (važan za pravilan rad mozga i živčanog sustava) i B2 (važan za pravilan rad mišićja). Nedostatak vitamina B2 izaziva krvarenja na koži i simptome od strane živčanog sustava. Meso sadrži i vitamine B6 i B12 koji sudjeluje u eritropoezi (proizvodnja crvenih krvnih zrnaca), te vitamine A (jača vid, pomaže kožu), C,E, H (biotin) itd.

Osim mesa možete korisititi i akvarijske ribice kao prehranu, a na taj način pobuđujete i lovački instinkt u kornjača.

Mišljenja sam da je kod Vaše kornjače došlo do hipovitaminoze, te da biste svojem ljubimcu što prije trebali osigurati što bolje uvjete u terariju. Potražite veterinara koji poznaje fiziologiju i patologiju kornjača, kako bi se kornačica počela liječiti na vrijeme. U ovakvim situacijama najbolje riješenje su injekcioni vitaminski preparati, a kasnije se mogu dodavati i vitamini u kapima na hranu.

Nadam se da sam Vam pomogla i da će se Vaš ljubimac oporaviti što prije.