Povratak

Hyla cinerea - zelena žaba drveća

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Ukoliko nabavim Hylu Cinereu, kakav bi mi terarij trebao za držanje jedne žabe (dimenzije, vlaga, hrana)? Vjeran


O: Hyla cinerea ili zelena žaba drveća srednje je veličine (4-5 cm), prirodno nastanjuje područja jugoistočnog SAD-a. Boja im varira od limeta zelene do smeđe boje, a sve ovisno o uvjetima okoline kao što je temperatura, vlažnost i jačina svjetla. Većina ovih zelenih žaba imaju liniju krem ili žute boje koja počinje na stranama glave i proteže se do stražnjih i duž stražnjih nogu. Poneke krasi i mala točka žute boje na leđima. Donji dio tijela im je bijele boje. Kao i većina žaba, noćne su životinje.

Kao kućnom ljubimcu potrebno im je osigurati dovoljno velik terarij za kretanje jer su izuzetno aktivne životinje. Kod odabira terarija treba pažnju usmjeriti na visinu pa se tako preporučuje minimalna veličina terarija 50x25x50cm za jednu do dvije jedinke.

Kao mjeru reduciranja stresa i većeg osjećaja sigurnosti preporuča se tri strane terarija prelijepiti pozadinom za terarije. Na dno terarija je poželjno staviti podlogu koju je lako održavati, koja održava vlagu i žabica je ne može progutati ili je sigurna za zdravlje žabice ako je proguta. Zahtjevima podloge odgovara npr. podloga od kokosa. Kod odabira podloge treba izbjegavati tepihe za terarije jer gruba površina može iritirati nježnu kožu nogu, zatim pijesak ili sitni kamenčići jer predstavljaju opsanost po zdravlje ukoliko su progutani. U terariju treba osigurati dovoljno drveća i grančica te biljaka za penjanje i skrivanje.

U terariju treba osigurati dnevnu temperaturu od 22°C do 26,5°C te noćnu od oko 18°C  sa npr. žaruljom sa cijelim spektrom sunčeva svjetla. Postotak vlage u terariju za životne potrebe žabice može i varirati ali se preporuča održavati vlažnost od 75-80% prskanjem stranica terarija nekoliko puta tjedno. Ponovno, ukoliko je u stambenom prostoru tijekom određenih mjeseci u godini manja vlažnost, može se prskanje češće obavljati.

Što se tiče održavanja vlage u terariju, vlasniku je na odabir način održavanja poželjne vlažnosti terarija za vrstu životinje koju posjeduje bilo prskanjem ili pak nabavkom specijaliziranog uređaja, odnosno "foggera". U svakom slučaju preporučljivo je higrometrom kontrolirati vlagu pa prema rezultatima očitavanja prilagođavati vlažnost u terariju. Vlažnost je preporučljivo kontrolirati svakodnevno. Općenito, za potrebe održavanja vlage kod držanja Hyla cineree, pokazalo se dovoljnim samo prskanje stranica terarija nekoliko puta tjedno te nije neophodna i nabavka posebnog uređaja.

Isto tako, iako su ove žabice aktivnije noću nego danju, nije im neophodna noćna žarulja osim ako vlasnik nema naviku u potpunosti zamračiti stambeni prostor pa i ona količina svjetla koja je neminovno prisutna u okolini tijekom noći nije dovoljna za njezino normalno funkcioniranje i kretanje. Naime, ove žabice se tijekom noći oslanjaju na svoj izvanredan vid koji je osjetljiv i na vrlo niske razine svjetla, što im služi u detekciji plijena. Istraživanja još nisu razjasnila radi li se ovdje o variranju u kromatskom ili pak akromatskom vidu, ali i razini jačine svjetla za koju se može reći da žabica vidi.

Sljedeće, u terariju je potrebno osigurati plitku posudu za vodu koju je potrebno svakodnevno mijenjati ili kad se zaprlja a sve u svrhu održavanja higijenskih uvjeta u terariju.

Zelena žabica mesojed je, a hrani se isključivo živom hranom (cvrčci, fobasi, crvi brašnari i sl.) pri čemu treba voditi računa da veličinom odgovaraju veličini žabice, odnosno, veličina hrane bi trebala biti koliko je i širina glave žabice iako većina žabica može pojesti i plijen većih dimenzija. Osim žive hrane, u prehranu žabice je poželjno uključiti i vitaminsko-mineralne nadomjestke prehrani jedno do dva puta tjedno kod odraslih.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr