Povratak

Inaktivnost, odbijanje hrane, ozljede ili otekline na tijelu vodene agame

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Ja sam prije tjedan dana kupila vodenu agamu, kad je stigla sve je bilo u redu, normalno se ponašala i pojela je dva fobasa, međutim unazad već 4 dana ništa ne želi jesti, odbija fobase a i dubije. Pokušavala sam joj davati hranu na pincetu, ali i tako mi odbija. Naime ona po cijele dane spava, i kad pogleda gleda kroz jedno oko, pa malo kasnije kroz oba i primjetila sam da se češka po oku. Unaprijed hvala. Martina


O: Neprikladan smještaj i/ili loša prehrana većinom su uzroci zdravstvenih problema kod vodenih agama. Glavni simptomi bolesti su: inaktivnost, odbijanje hrane, ozljede ili otekline na tijelu, crvenilo ili otok u ustima, otežano disanje, otečenje zglobova, proljev. Neke bolesti može liječiti samo veterinar, no u većini slučajeva poboljšanju zdravstvenog stanja pridonosi prilagodba uvjeta okoline i prehrane ukoliko odstupaju od preporučenih vrijednosti. Prema opisanom, kao i prema slikama koje ste mi poslali nisam u mogućnosti odrediti što je točno posrijedi s Vašim ljubimcem. Naime, odbijanje hrane kao i zatvaranje očiju može za uzrok imati različite zdravstvene poremećaje.



Tako, mogu se izdvojiti paraziti, problemi vezani uz respiratorne probleme, nepravilno ili neadekvatno držanje ili hranjenje,... Iz tog razloga, odlazak kod veterinara ja nužan kako bi se postavila dijagnoza kao i pomoglo ljubimcu na najprikladniji mogući način. Za to vrijeme, probajte maksimalno osigurati prikladni smještaj za ljubimca, kako bi dodatno potpomogli i ubrzali proces liječenja.

Također, savjetujem Vam da se i obratite na Veterinarski fakultet ili kontaktirate veterinarsku službi Zoološkog vrta u Zagrebu, Maksimirski perivoj bb. Korisne informacije vezane uz prikladno držanje ove životinjske vrste možete saznati na sljedećoj stranici Vodena agama.

.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr