Povratak

Izmjenjivanje kože i oklopa kornjače / Upala pluća / Pojava mjehurića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Unaprijed se ispričavam zbog možda ponovljenog pitanja, ali živim u gradu u kojemu veterinari nisu upoznati s bolestima kornjača. Prije par dana dobili smo oko 1,5 g staru kornjačicu koja je do tada živjela u minimalnim uvjetima, tj. plastičnoj posudi. Oklop joj je dosta izblijedio i nema onu karakterističnu zelenu boju, kao da je izblijedio na suncu. Zanima me hoće li se boja ikada vratiti? Čim smo je dobili kupili smo joj terarij, drvo, grijač, filter, štapiće, račiće i vitamine. Danas smo primijetili da joj se na oklopu stvaraju mali mjehurići i da također kad otvara usta iz njih isto izlaze mjehurići. Zaključujem da se radi o upali pluća ili da li isti simptomi mogu značiti i nešto drugo?

Vesela je i jako dobro jede. Oklop joj se također ljušti, ali kad ljuskice otpadnu ispod njih je bijela boja. Oklop ne gubi na tvrdoći, samo na boji. Da li je to normalno?
Unaprijed hvala, Tihana

O: O bijeloj boji oklopa u kornjača pisala sam ovdje.

Zatim, pojavu koju opisujete u Vaše kornjačice treba pripisati i normalnom procesu ljuštenja kože i oklopa. Ona je fiziološka pojava, no u rijetkim slučajevima može ukazivati i na nedostatak nutritivnih elemenata u prehrani, lošu kvalitetu vode te na infekcije bakterijske i gljivične etiologije na koži ili unutar organizma.

Izmjenjivanje kože i oklopa se razlikuje od ljuštenja kože kod ostalih reptila. Kod ostalih reptila ljuštenje je vidljivije i intezivnije, dok je kod kornjača to gotovo nezamjetno. Rubovi pločica na oklopu se počinju izdizati, te naposljetku otpadnu. No, sve pločice ne otpadaju istovremeno. Ispod odignutog dijela često se nakuplja zrak. Ovakva pojava je vidljiva kada je kornjača u vodi, kada se oklop presijava u bakrenu ili bijelu boju. Dakle, ukoliko vidite nakupinu mjehurića ispod ljuskica oklopa kad je kornjačica u vodi, radi se o fiziološkoj pojavi.

Nikada nemojte kožu koja se ljušti ili ljuskicu oklopa na silu skidati. U tom slučaju često se dešavaju ozljede i defekti tkiva, koji predstavljaju idealan medij za razvoj mikroorganizama, a dešava se i da se skine preveliki i preduboki dio pa koštani i mesni dio direktno komuniciraju s okolinom, što uz krvarenje, često završava i infekcijom.

Što se tiče dišnih problema, moram napomenuti kako se najčešće najprije uočavaju pojave poput kihanja, ispuštanja različitih zvukova, držanja otvorenih usta. Najčešće se radi o prehladi, koja vrlo brzo prelazi u upalu pluća, na koju se često nadovezuje i upala uha. Kornjače koje boluju od upale pluća redovito teže plivaju ili preferiraju više boraviti na kopnu. Ovo se dešava kod akutnog oblika upale pluća, koji se komplicira edemom, odnosno punjenjem pluća tekućinom.

Pneumonia se javlja u dva oblika. Akutni oblik nastupa vrlo brzo pa smrt može nastupiti unutar nekoliko sati. Vrlo je važno odmah reagirati te na vrijeme započeti  terapijom antibiotika. U ovom stadiju kornjače su letargične, često borave na kopnenom dijelu terarija, slabo jedu ili uopće ne jedu, često imaju otvorena usta kao da hvataju zrak, kišu, ponekad je prisutan i iscjedak, ispuštaju zvukove , često su i dezorjentirane itd. Kod nekih kornjača se zna javiti i hiperaktivnost. U kroničnom obliku, kornjače imaju manje izražene respiratorne simptome. U ovoj fazi može i ne mora biti prisutan iscjedak iz nosa, a najčešće kornjače imaju očuvan apetiti. Dijagnoza se može posatviti na temelju kliničkog nalaza i RTG snimke pluća, kada sa sigurnošću možemo zaključiti u kojem se stadiju upale pluća, kornjača nalazi. Bolest se liječi injekcionom antibiotika kroz minimalno 5 dana. Vrlo je bitno povisiti temperaturu u terariju do 30°C, kako bi se potaknuo stanični metabolizam i prirodni imunitet.

Stoga, ako primijećujuete pojavu izlaska mjehurića iz usta kornjače kada je u vodi ili blizu površine vode ovo se događa jer zrak koji hvataju na površini kroz nos ulazi u usta i izlazeći van tvori pojavu mjehurića u vodi.

Vjerujem da je sa Vašom kornjačicom sve u redu, s obzirom kako je općenito pravilo da bolesna kornjača ne uzima hranu, mirnija je, ne pliva, drži otvorena usta hvatajući zrak i provodi najviše vremena sunčajući se. Kako bi se održalo njeno dobro zdravstevno stanje svakako obratite pažnju na temperaturu vode koja ne bi smjela biti ispod 25°C, na UV osvijetljenje u akvaterariju te na prehranu koja mora biti animalnog i biljnog podrijetla. Terarij ne smije biti na propuhu, a najbolje je da je zatvoren poklopcem.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr