Povratak

Izraslina na tijelu guštera / Apsces u gmazova

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Ja mislim da moj gušter Phanter Gecko ima apsces. Razlog je to jer ima na vratu sa desne strane nešto crveno poput male kuglice! Guštera smo kupili u Pet centru prije 6 dana. Pa sad ne znam što je to, ali molim vas ako znate na što mislim da mi javite što bi to moglo biti.
Filip

O: Apsces kod gmazova definiramo kao lokalizirano nakupljanje gnojnog sadržaja uzrokovano bakterijskim, gljivičnim ili parazitskim  infekcijama, a nastaje u svrhu obrane samog organizma od širenja infekcije u ostale dijelove tijela.

U većini slučajeva kod gmazova nastaje kao posljedica fizičkih trauma kao što su ugrizi, ozljede od materijala koje nalazimo u terarijima, injektivno apliciranje ljekova i sl., kada se pojavljuju kao vidljive kožne ili potkožne tvrde izbočine, rjeđe kao mekane tvorbe s tekućim gnojnim sastavom ili celulitis (bakterijska infekcija tkiva u organizmu s umanjenom opskrbom kisika).

Sama tvorba životinji obično ne stvara probleme u smislu poremetnji općeg stanja, ali je apsces potrebno odstraniti da se infekt ne širi  u organizam i naknadno zbog pada imuniteta ne uzrokuje kliničku bolest.

Prije obrade, ovisno o lokaciji i veličini apscesa, gmazovi se uvode u anesteziju, opću ili lokalnu, naravno uz prethodnu pripremu za operaciju u smislu davanja infuzija, sredstva protiv bolova i antibiotika. Apces kod gmazova se odstranjuje u potpunosti kirurškim putem, da bi se spriječio ponovni nastanak istog jer se ne može u potpunosti odstraniti samo običnom punkcijom i istiskivanjem sadržaja jer je gnoj tvrd i kompaktan i inkapsuliran u čvrstu kapsulu. Tkivo nakon vađenja kožnih ili potkožnih apscesa se ostavlja otvoreno. Tkivo unutar organizma nakon vađenja apscesa zahtjeva šivanje (kako tkiva tako i kože). 
 
Nakon odstranjivanja apscesa životinja mora biti smještena u čisti prostor bez supstrata, s optimalnom temperaturom, te mora primati antibiotsku i analgetsku terapiju. Za zaraštavanje je potrebno nekoliko tjedana. Pri zaraštavanju potrebno je pratiti rubove rana prilikom presvlačenja kože životinja kako koža nebi zaostala po rubovima rane i stvarala predispoziciju za naseljavanje i kolonizaciju bakterija i gljivica.

Naravno, potrebno je prvo razlučiti da nije riječ o tumoru (benigni ili maligni), osteomijelitisom (upalom koštanog tkiva) itd., što će učiniti veterinar. Savjetujem Vam da kontaktirate kolegicu Maju Lukač, dr. vet. med. koja je educirana za liječenje gmazova na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, konatkt tel. 01/2390-410.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr