Povratak

Izraslina na vratu kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam crvenouhu kornjaču staru oko 2 i pol godine. Prije nekoliko dana sam primjetio čudnu izraslinu na glavi odmah ispod crvene pjege. Kvržica je narasla te je promjera nekoliko milimetara. Kornjača normalno jede i naizgled ne pokazuje nikakve meni poznate simptome bolesti. Hvala unaprijed.
Arijan

O: Mjesto na tijelu kornjače koje opisujete je najizloženije mehaničkim oštećenjima. Patološke promjene na vratu, stoga, imaju nekoliko uzroka: abrazije od grubog mjesta na oklopu (kod izvlačenja i uvlačenja  glave  u  oklop), ozljeda od

nekog predmeta u akvaterariju (drvo za penjanje, kamen i sl.), komplikacije male ogrebotine sekundarnom bakterijskom infekcijom....

S obzirom da ste primijetili rast kvržice, moglo bi se raditi o apscesu.

Apscesi su novonastale šupljine ispunjene gnojem a mogu biti posljedica ozljeđivanja. Prilikom formiranja apscesa nastaje kvrga ispod kože, tvrda i bezbolna, a sam proces je okružen čahurom. Apsces je često praćen bakterijskim infekcijama, a nerijetko se događa i širenje infekcije unutar organizma, što rezultira sepsom. Ovo stanje zahtijeva što hitniju antibiotsku terapiju.

Također, ovisno o konzistenciji kvržice, njezinoj boji i veličini može se raditi o fibropapilomatoznom tumoru, koji je dosta česti nalaz u kornjača.
Zatim, treba spomenuti i infekcije uha čijom komplikacijom dolazi do širenja upale i nakupljanja upalnog sadržaja u okolna područja.

Svakako Vam preporučam posjet veterinaru koji će, na osnovu pregleda, diferencirati navedne procese te prema potrebi poduzeti terapiju.

Provjerite i parametre vode u akvaterariju te ispravite one kod kojih ste uočili nepravilnosti, održavajte primjerenu temperaturu vode i zraka te omogućite Vašoj kornjači dovoljno dnevnog sunčanja, s obzirom da su uvjeti držanja pogodovni čimbenici u nastajanju infekcije ili komplikacijama, a svakako pogoduju bržem oporavku nakon bolesti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr