Povratak

Kornjača grize

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam 2 crvenouhe kornjače. Mislim da su mužjak i ženka. Kada ženku uzmem u ruku sve je normalno, ali kada uzmem mužjaka počne okretati glavu prema mom prstu i počne me gristi. Više mužjaka ni ne iznosim van, samo ženku. Molim vas odgovorite mi da li je normalno to što grize? I mogu li ne iznositi kornjaču iz terarija? Unaprijed hvala, Alma

O: Što se tiče određivanja spola, u mladih kornjača je to gotovo nemoguće odrediti. Nastupom spolne zrelosti mužjaci dobivaju dugačke kandže na prednjim udovima, a rep im je duži i deblji od repa ženki, dok je otvor kloake nešto niži.

Odrasle ženke su u prosjeku veće od mužjaka i imaju plosnatiji oklop.

Kornjače su vrlo teritorijalne živoinje što znači da su borbe za teritorij dio njihovog života. U skučenim akvarijskom uvjetima to može postati pravi problem, naročito ako imate 2 mužjaka. Ženke su znatno manje borbene, dok je mužjak - ženka po tom pitanju vjerojatno najbolja kombinacija. Ako se vaše kornjače bore i ozljeđuju jedna drugu, najbolje je da im osigurate veći životni prostor.

Crvenouhe kornjače su vodene kornjače i ne mogu dugo izdržati izvan vode. Kornjača će dehidrirati nakon nekoliko sati, zato je nužno da uvijek imaju pristup vodi. Povremene šetnje po zatvorenom prostoru činiti će dobro vašem ljubimcu uz uvjet da je prostorija dobro zagrijana i bez potencijalno opasnih područja. Bitno je da nema zakutaka u kojima bi se mogla zaglaviti, kabela i žica, stepenica i sl.

Mlade kornjače su vrlo često plašljive i ne vole se previše izlagati. No s vremenom i one se najčešće nauče na prisutstvo ljudi i zato će se hrabro sunčati i kada ste u blizini. Također, naučiti će dolaziti po hranu, štoviše i aktivno "prosjačiti".

Vodene kornjače, u principu, ne vole da ih se previše dira. No i tu postoje iznimke. Neke kornjače vole se gladiti po glavi i vratu, a neke će dobro reagirati i na češkanje po oklopu. U svakom slučaju, važno je zapamititi da su kornjače divlje životinje i da za pripitomljavanje treba vremena i strpljenja.

Općenito, kornjače su životinje koje ne vole promjene, i ako žive u stabilnim i nepromjenjivim uvjetima, ubrzo će naučiti kada je vrijeme hranjenja, tko donosi hranu i gdje se nalazi. Kažu da kornjače također prepoznaju lica, ali i različito reagiraju na ljude.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr