Povratak

Kornjača grize samu sebe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: U zadnje vrijeme se moja kornjača, stara 3 godine, počela gristi, tj. sama sebe grize za noge. Zanima me posljedica čega je to i kako da to spriječim? Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.
Pozdrav, Ana

O: Uzroci ponašanja Vašeg ljubimca mogu biti mnogobrojni. Tako, ljubimac se može gristi kao posljedica presvlačenja i na takav način ubrzava i olakšava skidanje kože. Također, uzrok ponašanja mogu biti i različiti nametnici, infekcije ili mehaničke ozljede ili greške u prehrani koje izazivaju svrbež i iritaciju kože.

Naime, presvlačenje je fiziološka pojava kod kornjača. Ako se kornjače drže u ispravnim uvjetima te prikladno hrane, postepeno dolazi i do presvlačenja. Posljedično dolazi do ljuštenja kože te se sam ljubimac nerijetko grize kako bi pomogao skinuti odumrlu kožu. Nerijetko, i samo vlasnici postave različito veće kamenje u akvaterarij kako bi olakšali ljubimcu skidanje odumrle kože i ubrzali sam proces.

Kako su najčešći uzroci bolesti kod kornjača loši ili neadekvatni uvjeti držanja, za početak Vam savjetujem da dobro provjerite iste. Korisne informacije o držanju kornjača možete saznati i na našim informativnim stranicama Moj ljubimac.

Također, savjetujem Vam da u narednih nekoliko dana pratite ponašanje svog ljubimca te kontrolirate kako se kreće, da li uzima hranu, da li izlazi na "kopno" da se sunča,... Također, promijenite vodu i dobro počistite sve predmete koje postavljate u akvaterarij.

U svakom slučaju, ako se specifično navedeno ponašanje i dalje nastavi, savjetujem Vam da posjetite svog veterinara. Isti će biti u mogućnosti procijeniti razloge specifičnog ponašanja ljubimca te Vas, u skladu s dijagnozom, dalje savjetovati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr